Wannabe Chef

Körtés charlotte

Egyik kedvenc desszertem a charlotte. Elég könnyen elkészíthető;  klasszikus piskótatekercs szeletekkel, babapiskótával, vagy egyforma méretűre szeletelt piskóta darabkákkal kibélelünk egy tálat vagy tortaformát, ezután beletöltjük a zselatinos kedvenc töltelékünket, a tetejét díszítjük és pár óra hűtő után már ehetjük is! Tegnap kaptam a szomszédtól néhány körtét, úgyhogy azonnal neki is álltam és elkészítettem ezt a charlotte-ot!

Piskóta tekercset nem akartam sütni és babapiskóta sem volt itthon (meg aztán rádöbbentem, hogy a pici tortaformámban bután festenének a nagy, bolti babapiskóták), így hát gondoltam egyet és készítettem kicsi, vékony babapiskótákat a kicsi tortaformámhoz. Sokkal könnyebb volt, mint amire számítottam és jóval puhább és finomabb, mint a bolti.
 
Hozzávalók (egy 18 cm-es tortaformához):
 
A babapiskótához:
2 tojás sárgája
30-40 g cukor (én 30 g-ot használtam)
2 tojás fehérje
30-40 g cukor
80 g liszt
 
A töltelékhez (ami nálam bavarois volt):
2 dl tej
2 tojás sárgája
60 g cukor
1 kk zselatin (+1-2 ek víz)
2 dl tejszín
1 körte
(És adtam volna hozzá egy kupica vilmoskörte pálinkát, ha lett volna…)
 
A díszítéshez:
2,5 körte
pár szem áfonya, v. málna
gyümölcszselé a tetejére
 
Megjegyzés: A körték még elég kemények voltak, ezért cukros-citromleves vízben pároltam őket 10 percig.
 
1. Először habosra keverem a 2 tojás sárgáját a 30 g cukorral, aztán a 2 fehérjét a  cukorral, majd apródonként a fehérjéhez szitálom a lisztet és laza mozdulatokkal beleforgatom a sárgáját.
2. 5 cm magas babapiskótákat akartam (4,5 cm magas is elég lett volna), ezért vonalzóval meghúztam a vonalakat ahová aztán egy nylon zacskóból kinyomtam a tésztamasszát. A maradékból egy kört  csináltam, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütöttem.
3. Amikor kihűlt, kibéleltem vele a tortaformát, így:
4. A töltelékhez egy kisebb lábasban habosra kevertem a tojás sárgáját a  cukorral, majd állandóan kevergetve lassan hozzá öntöttem a mikróban felmelegített tejet.
5. A tejes keveréket lassú tűzön ( a legkisebb lángon) időnként megkeverve addig melegítettem, amíg kicsit besűrűsödött. (Ha a fakanál hátán végighúzzuk az újunkat és nem folyik a krém oda, ahol az újunkat végighúztuk, akkor már elég sűrű a krém.) Ezután a lábast hideg vízbe állítottam.
6. Amikor a krém kihűlt, felvertem a tejszín, 1 körtét kis kockákra vágtam, és a bavarois krémet,a  körtét és a vízben feloldott zselatint a tejszínhabhoz kevertem, a tortaformába öntöttem.
7. A charlotte tetjét vékony (mx. 3 mm vastag) körteszeletekkel raktam ki, gyümölcszselét öntöttem rá és betettem a hűtőbe.
Nem sokkal utána már ettük is!

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!