Nem vagyok egy nagy zeller rajongó, de próbálok barátkozni vele… Remoulade salátában szeretem, biztosan azért, mert a többi zöldség és az öntet tompít kicsit az ízén, viszont arar egyelőre nem érzek késztetést, hogy csak magában (pl. sütve) kipróbáljam.
Télen nálam mindig előtérbe kerülnek a krémlevesek. Egy-egy hosszú nap után amikor átfagyva hazaérek nincs kedvem sokat pepecselni a főzéssel, viszont kívánok valami finomat, ami gyorsan átmelegít. Ilyenkor a legjobb egy jó sűrű krémleves (lehetőleg minimális tejszínnel, vagy tejszín nélkül). Egy ideje már foglalkoztat a gondolat, hogy ki kellene próbálnom a zeller krémlevest, de tettekhez csak ma folyamodtam először…
Először arra gondoltam, hogy póréhagymás zeller krémlevest készítek amikor megakadt a szemem egy csomag, a hűtőben lapuló és saláta formájában már nem éppen vállalható madársalátán. Elhatároztam hát, hogy azt is a leveshez adom majd, legalább kicsit feldobja a színével. Nem bántam meg. Gyönyörű színe lett a levesnek és nagyon friss íze! A száraz bagettből készült pirítós a kecskesajttal pedig már csak a hab volt a tortán; nagyon pikánssá tette a levest.
Nagyon gyorsan elkészíthető és igazi színterápia ebben a csúnya időben!
Hozzávalók (kb. 3-4 adaghoz):
– kb. 20 dkg zeller hámozva, felkockázva
-20-25 dkg poréhagyma, vékony karikákra vágva
-7-8 dl zöldség-, v. csirke alaplé
– 10 dkg madársaláta
– 1 csipet rukkola, vagy 1 mk őrölt mustármag (el is hagyható)
– 2-3 ek oliva olaj
– só, bors
– pirított bagett szeletek és friss, kenhető kecskesajt
1. Egy lábasban felmelegítem az olajat, majd a póréhagymát kicsit megfonnyasztom az olajon (kevergetem, nehogy odaégjen, 4-5 perc).
2. A hagymához keverem a zellerkockákat, 1-2 percig együtt párolom-pirítom a hagymával, majd felöntöm az alaplével és lefedve addig főzöm, amíg a zeller és a hygma megpuhul 8max. 30 perc).
3. A levest turmixgépbe öntöm, hozzáadom a madársalátát (pár darabot félreteszek a díszítéshez), ha van, 1 csipet rukkolát, vagy 1 mk őrölt mustármagot. Jól összeturmixolom, ha szüksége, még ízesítem sóval, esetleg borssal.
4. Tálaláskor tányérba szedem, kecskesajttal megkent bagettet és 1-1 madársalátát teszeka levesekre. Frissen őrölt fekete borssal meghintem.
A rukkola, illetve a mustármag nem létszükséglet, viszont ad egy pici, pikáns ízt a levesnek. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy igen alacsony kalóriatartalmú leves!) Nekünk annyira ízlett, hogy a zellert mással párosítva is ki fogom próbálni.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: