ilyen levest mindig a nagymamám készített nekem tavasszal és nyáron. Tele volt finom, zsenge és illatos zöldségekkel, gondosan formázott húsgolyókkal és nem tésztát, hanem rizst főzött bele. Ezért én csak rizslevesnek hívtam (annak ellenére, hogy a rizs volt az, ami a legkevésbé dominált benne). A tetejét mindig megszórtuk friss petrezselyemmel is.

Sajnos a zsenge tavaszi répára, karalábéra és zöldborsóra még várni kell egy kicsit, de ez sem riasztott el attól, hogy a hűtőben fellehető mardékokból elkészítsem ezt a finom levest. Véleményem szerint darált marhahúsból a legfinomabbak a  gombócok. Igazán gazdag ízt adnak a levesnek, de persze készíthetjük darált sertésből, pulykából is. Kedvünkre variálhatjuka  levesbe kerülő zöldségek fajtáit és arányait is. Ami nálam elmaradhatatlan; egy fél marék rizs, apróra vágott petrezselyemzöld és újhagyma zöldje a leves tetejére.

Hozzávalók:

(Az itt megadott mennyiségek csak hozzávetőlegesek, szabadon változtathatók.)

 

A húsgombócokhoz:

- 20-25 dkg darált marhahús

- 1/2-1 közepes hagyma nagyon apróra vágva

- 1/2 zsömle tejbe áztatva (vagy 1 púpos ek zabpehely liszt+1-2 ek zsemlemorzsa)

- 1 tojás sárgája

- só, bors, 1 mk majoranna

A leveshez:

- 1 hagyma nagyon apróra vágva

- 1-2 gerezd fokhagyma lereszelve/felaprítva

- 2-3 ek olaj

- 1 babérlevél, és/vagy 1 tk szárított kakukkfű

- 2 sárgarépa nagyobb darabokra vágva (“ceruzahegyező technikával”)

- 2 zellerszár nagyobb 1,5-2 cm-es darabokra vágva

- 1/2 karalábé felkockázva

- 1/2 marék zöldborsó

- 1-2 ek rizs

- zöldségalaplé (de ez nem is létszükséglet a sok zöldség miatt)

-1 csokor petrezselyem

-só, bors

 

1. Egy lábasban melegítsük fel az olajat, dínszteljük meg benne a hagymát, majd amikor már átlátszó és megpuhult (“üveges” lett), adjuk hozzá a fokhagymát és azzal is pároljuk-pirítsuk még 1-2 percig. Öntsük fel 1-2 merőkanálnyi alaplével és lefedve, lassú tűzön főzzük addig, amíg a húsgombócok elkészülnek (10 perc).

2. A húsgombócok hozzávalóit dolgozzuk jól össze és nedves kézzel formázzunk 2 cm átmérőjú gombócokat.

3. Az feldarabolt zöldségeket (a borsó kivételével!) tegyük a lábasba, öntsük fel alaplével (vagy vízzel), tegyük a levesbe a babérlevelet és a kakukkfüvet majd lefedve főzzük, amíg fel nem forr, ekkor tegyük a levesbe a húsgombócokat és a rizst és lassú tűzön főzzük 20-30 percig. A főzési idő elejénél adjuk a  leveshez a borsót, a főzési idő végén hintsük meg a  levest apróra vágott petrezselyemzölddel és ízesítsük sóval, borssal.

4. Tálaláskor még megszórhatjuk a leves tetejét vékony karikákra vágott újhagyma zölddel is.