Wannabe Chef

Szilvás kenyér mandulával

Az eddigi receptek alapján észrevehettétek, hogy nagyon szeretem a különleges ízesítésű péksüteményeket.  A répalével ízesített omlós toast kenyérnek és a vörös áfonyás zsömlének is nagy sikere volt korábban. A napokban találtam egy izgalmas sárgarépás-gyömbéres kenyér receptet, de a hozzávalókat – szirupos gyömbérgolyó, fekete melasz, sötét muscovado cukor, golden szirup – úgy kellett volna összevadásznom. Ezért úgy döntöttem, leegyszerűsítem a receptet. Mivel kedvenc gyümölcsöm a szilva, ezért szilvásítottam a kenyeret és egészen egyszerűen felcseréltem a hozzávalókat. Szirupban eltett gyömbérgolyó helyett szilvát és aszalt szilvát használtam, őrölt gyömbér helyett fahéjat, golden szirup helyett juharszirupot (vanilia szirup is jó!). Sötét muscovado cukor helyett más barna cukor is tökéletes (legalábbis ebben a kenyérben), és daráltam hozzá kevés mandulát is.

Nagyjából 15 perc előkészítéssel, alig 45 perc alatt illatos, pikáns kenyér sült ki. Nem kell keleszteni, tejmentes. Mennyei!

 

 

 Recept (8 szelethez):

100 g sózatlan vaj + kevés a forma kenéséhez

100 g cukor (barnacukor, nádcukor vagy kristálycukor)

50 g juharszirup (vagy vanilia szirup)

fél citrom frissen reszelt héja

4 magozott szilva apróra vágva

nagy marék (50 g) aszalt szilva

180 g liszt

1 tk sütőpor

fél tk szódabikarbóna

2 tk fahéj

2 tojás

50 g darált mandula

 

1. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréses 160 fok, gázsütő 4-es fokozat); Kivajazok egy hosszúkás kenyérsütő formát.

A vajat, cukrot, szirupot és reszelt citromhéjat egy edényben óvatosan összeolvasztom.

2. Hozzáadom a szilvát, az aszalt szilvát, a mandulát, a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a fahéjat, a tojásokat. Alaposan elkeverem az összes hozzávalót habverővel, formába öntöm és nagyjából 45 percig sütöm. Tűpróbát végzek, mielőtt kiveszem a sütőből.

3. 20 percig hagyom hűlni a formában, utána rácsra teszem. Szeletelve tálalom.

  

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!