Már kezdjük unni a telet, a hideget és a szürkeséget. Szerencsére ma már kicsit vidámabb volt az idő; a nap is kisütött néhány órára! Ráadásul délután már igazi “kora tavasz illat”, az a bizonyos föld-eső keveréke űszerezte meg a levegőt, úgyhogy reméljük, hogy hamarosan végérvényesen is beköszönt a várva-várt jó idő és a tavasz a sok gyönyörű virággal és hamarosan megjelennek az első zsenge zöldségek is. Addig is jól jön egy kis “színterápiás” tápláló leves!
Ősztől-tavaszig nagyon szeretjük a krémleveseket, mert finomak és laktatóak, vacsorára akár önmagukban is megállják a helyüket. Egy-egy krémleves pedig kifejezetten jó hatással tud lenni az élénk színével a közérzetünkre. Ez a leves is ilyen, ráadásul igazi különleges ízvilág jellemzi a csicsóka-sárgarépa páros miatt. Gyorsan összedobható, a leves alapötletét a kedvenc sárgarépa krémlevesünk adta azzal a különbséggel, hogy a mostani levesbe 4 csicsóka is került. A tetejét petrezselyemlevéllel, párolt gombával és pár csepp mogyoró olajjal díszítettük és egy kis kanál tejfölt is kevertünk hozzá. A zöldborsó leves szezonig muszály lesz ismét elkészíteni, mert nagyon finom!
Hozzávalók:
– 1 kis fej felaprított hagyma
– 30 dkg tisztított, felkarikázott sárgarépa
– 4 megtisztított csicsóka kisebb darabokra vágva
– 2 ek olíva olaj-
– 1-1 kk őrölt római kömény és korinader mag
– 1/2-1 citrom leve
– 8 dl alaplé (vagy víz+bio leveskocka)
– 1/2-1 dl tejszín
– só, bors
1. Egy lábasban felhevítettem az olajat, rádobtam a hagymát, belekevertem az őrölt fűszereket és közepes lángon néha megkeverve megdinszteltem. Ezután a hagymához kevertema felkarikázott répát és a kis kockákra vágott csicsókat; néha megkevertem és kb. 3-5 percig pirítottam-pároltam.
2. Alaplével felöntöttem és puhára főztem a zöldségeket, majd botmixerrel pépesítettem, hozzákevertem a tejszínt. Ekkor ízesíthetjük sóval, borssal, végül a levshez kevertema frissen facsart citromlevet. (Ha valaki sűrűnek találja, adhat még hozzá pici vizet, vagy alaplevet.)
A végeredmény egy pikáns, laktató leves. Érdemes kipróbálni!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: