Wannabe Chef

Spenótos, kakukkfüves töltött táska kecskesajttal

Nálam általában hangulat kérdése, de leginkább szabadidőmtől függ, hogy belekezdek-e komplexebb ételek elkészítésébe. Ha van elég időm, akkor el tudok mélyülni a főzésben, és nagyon jó dolgokat ki lehet hozni egy egyszerű torta receptjéből is, amit már ezerszer megsütöttem, mindig finom lett, de soha nem volt ugyanolyan az íze, mert mindig variálom…. Ezekről az ízletes spenótos, kecskesajtos, kakukkfüves csomagokról az jutott eszembe, hogy a benne található szezonális bébispenót vagy friss spenót levelek helyettesíthetőek bármilyen zöldséggel és ha jó a fűszerezés akkor nagyon finomak lesznek más zöldséggel is. Néhány évvel ezelőtt nagy kedvenc volt a családban a calzone  (pizzapárna), ami koktélparadicsommal, friss bazsalikommal és mozzarellával készült a vegáknak, a fiúknak pedig került bele még valami extra  is, mondjuk bacon, hogy “íze is legyen”.  Ez a spenótos-kecskesajtos töltött táska most egy vegetáriánus változat lesz, amit bármilyen piknikre vagy családi grillezésre el tudtok készíteni partifalatként. Nagyon finom friss spenóttal, a kecskesajt helyettesíthető ricottával, keverhettek hozzá parmezánt is. Hidegen és melegen is tálalható.
 


 
Hozzávalók 6 személyre 
A tésztához:
 
250 g liszt
csipetnyi só
125 g hideg vaj, kockákra vágva
kb. 75 ml tej
 
A töltelékhez:
 
350 g friss spenót, szárak nélkül
(mélyhűtött változat is használható)
1 evőkanál olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
125 g lágy kecskesajt vagy ricotta
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál frissen reszelt citromhéj
2 tojás
tengeri só, bors
 
 
1. A tésztához a lisztet és a sót átforgatjuk, hozzáadjuk a vajat és ujjbeggyel elmorzsoljuk a lisztben, hogy finom, morzsás keveréket kapjunk. Hozzákeverjük a hideg tejet, csak annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy a tészta összeálljon. Kiborítjuk a munkalapra, kicsit átgyúrjuk és labdát formázunk belőle. Fóliába csomagolva kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
 
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat). Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy tapadásmentes lappal.
 
3. Összeállítjuk a tölteléket. Megmossuk a spenótot, majd lábosban, közepes lángon, saját gőzében megfonnyasztjuk, hogy a levelek összeessenek. Ne adjunk hozzá vizet, elég annyi, amennyi a levelekre tapadt mosás közben. Szűrőbe téve lecsöpögtetjük, amikor kihűlt, kézzel kipréseljük belőle a nedvességet, majd összevágjuk. 
 
4. Közben a serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk és 10 percig pároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát, amíg megpuhul és üveges lesz.  Hozzákeverjük a spenótot. A spenótos keveréket tálba borítjuk, hozzáadjuk a kecskesajtot, a fűszereket, a citrom héját, 1 tojást, sok sót és borsot ízlés szerint. Alaposan átkeverjük.
 
5. A tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk és felvágjuk kb. 13 cm oldalú négyzetekre. A széleket megkenjük vízzel, a spenótos keveréket elosztjuk a lapocskák között, a tésztát átlósan ráhajtjuk a töltelékre, és a széleket összenyomkodjuk. A csomagokat megkenjük a másik tojással, amit előzőleg kicsit felvertünk, majd késsel mindegyik táska tetejét bevágjuk.
 
6. A csomagokat tepsibe rakjuk és 25-30 percig aranybarnára sütjük.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!