Wannabe Chef

Egészséges reggelik 2. rész: Lenmaglisztes kenyér

Régóta kísérletezem lenmagliszttel. Legalább három receptre leltem a neten, mire megtaláltam a megfelelőt. A keverés kényelmesen, nagyjából 5 perc alatt megvan, éjszaka kelesztem, és mivel sikerült eltalálnom végre a lenmagliszt arányt, senki meg nem mondja, hogy itthon sütöm. A lenmagliszt egyébként káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban gazdag. Mindemellett értékes fehérjéket, B-, A- és E-vitaminokat valamint lenmagolajat… Tovább »

Szendvics bento csirkés avokádókrémmel

Legutóbb igazi vegetáriánus pikniket csaptunk a Margit szigeten. A kosárból mindenféle friss zöldség került elő (paradicsom, paprika, rukkola és hónapos retek), vittünk magunkkal padlizsánkrémet, vegetáriánus vöröslencsés-zöldborsós burgereket és bagettet is. Ha kimozdulunk a szabadba, mindig viszünk zöldségeket, de a hideg mártogatósok is jól jönnek ilyenkor zöldségekhez, szendvicsekre. Most egy új változat készült, méghozzá szendvics bentoba, amit garantálom, hogy… Tovább »

Háztáji csemegék: édes mazsolakalács

Karácsonykor nagyon könnyű dolgom van a bejglivel, mert nekünk és a családnak mindig nagymamám süti meg. Ez régóta hagyomány nálunk, amit majd egyszer én fogok átvenni tőle. Én ilyenkor nem bejglit készítek, hanem a mézeskalács klasszikus mellett másfajta karácsonyi süteményekkel kísérletezgetek.  Ezen a héten újra elővettem dédnagymamám receptkönyvét és abból választottam. Erről az 1920-as évekből származó kiskönyvről egy évvel… Tovább »

Inspiráló karácsonyi ötletek: kesudiós-mazsolás gyümölcskenyér

Kesudiós-mazsolás kenyér Az ajándék lehet pár darab házi készítésű csokis keksz vagy süti, házi müzli, vagy személyre szóló, saját készítésű csokoládé bonbon – ünnepi attól lesz, ha mutatósan és szeretettel csomagoljuk. Még jobb, ha egy kis kreativitást viszünk a munkába.   A blogon az elmúlt időben több egyszerűen kikeverhető kenyér recept volt. Nem a sokáig kelesztős, házi kenyerek, hanem azok a gyorsan megsülős… Tovább »

Csokis banánkenyér

Mostanában gyakran készül kenyér a blogra, nem a kelesztős fajta, hanem könnyen bekeverhetőek, mint a szilvás mandulás kenyér vagy amilyen a datolyás kenyér. A banánkenyér gondolata is már régóta foglalkoztatott, ami első hallásra bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az, hiszen itt is egy kevert süteményről van szó, kenyér formában. Elsőként Zizi oldalán találtam rá egy szuper vegán… Tovább »

Háztáji csemegék: házi szilvalekvár és datolyás müzlis kenyér

Új sorozat indul a wannabe chef oldalán Háztáji csemegék címmel. A szülinapi posztunkban már említettük, hogy a megszokott posztok mellett házi készítésű különlegességeket fogunk összegyűjteni nektek, hétről hétre. Korábban a pálcikás jégkrém recepteknek, a rusztikus pitének, a mandulás szilvás házi kenyérnek  és a villámgyors házi pestonak akkora sikere volt, hogy úgy döntöttünk, a háztáji finomságokból sorozatot indítunk. Szerencsére ma már egyre több termelői piac nyílik,… Tovább »

Szilvás kenyér mandulával

Az eddigi receptek alapján észrevehettétek, hogy nagyon szeretem a különleges ízesítésű péksüteményeket.  A répalével ízesített omlós toast kenyérnek és a vörös áfonyás zsömlének is nagy sikere volt korábban. A napokban találtam egy izgalmas sárgarépás-gyömbéres kenyér receptet, de a hozzávalókat – szirupos gyömbérgolyó, fekete melasz, sötét muscovado cukor, golden szirup – úgy kellett volna összevadásznom. Ezért úgy döntöttem, leegyszerűsítem a receptet. Mivel kedvenc gyümölcsöm… Tovább »

Omlós toast kenyér répalével

Régen volt már igazi péksütemény a blogon (nem túl gyakran készül nálunk ilyesmi), de kísérletezni nagyon szeretek izgalmasabb variációkkal. A répalé nagyon jól hangzott egy toast kenyérbe, gondoltam kipróbálom milyen lesz. Nekem van zöldségcentrifugám, de répalevet a dm-ben is lehet kapni kisebb dobozos kiszerelésben a bio polcokon. Sütés közben már lehetett érezni a répa kellemesen édes… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!