Rohanós napokra tökéletes étel, mert gyorsan és könnyen elkészíthető. És nem is annyira kalóriadús, viszont tápláló és nagyon ízletes. A mai köret kókusztejjel párolt jázmin rizs volt hozzá (egyik nagy utazó ismerősöm szerint Zanzibáron így készítik). Egyáltalán nem bántam meg, hogy kipróbáltam a zanzibári verziót, mert a kókusztej nagyon finom aromát adott az egyébként is illatos jázmin rizsnek. Eddig mindig kicsit száraz lett a jázmin rizs, de ma (lehet, hogy a kókusztej miatt?) nagyon finomra sikerült! Csaj ajánlani tudom mindenkinek!
Hozzávalók:
– 30 dkg csirkemell falatkákra vágva
– 2 tojás fehérje
– 2-3 ek étkezési keményítő
– párolt brokkoli ízlés szerint
– só, bors, olaj a sütéshez
A “szezámos bevonathoz”:
– 2 ek méz (felmelegített)
– 2 ek szójaszósz
– 2 ek pirított szezámmag
– 1 gerezd zúzott fokhagyma
– 1 kk reszelt gyömbér (elhagyható)
– 1 újhagyma a zöldjével együtt felkarikázva
ízlés szerint csili pehely, szezám olaj és reszelt cirtomhéj
1. A keményítőt csomómentesre kevertem a tojás fehérjével.
2. A húst enyhén sóztam, borsoztam (gomashiot kevertem a bevonatba és az is sós volt, ezért csak kicsit sóztam be a húst), majd beleforgattam a keményítővel elkevert fehérjébe.
3. Serpenyőben kevés olajat melegítettem, abban sütöttem ki a hús falatkákat.
4. Amíg a hús sült, összekevertem a “bevonat” hozzávalóit, majd
5. Egy tálban összeforgattam a kisült húst, a brokkolit és a mézes mázt. Jázmin rizs tetejére halmoztam. (Tálaláskor meghinthetjük még szezámmaggal és reszelhetünk rá citromhéjat is.)
A mai jázmin rizst úgy készítettem, hogy kb. 20 dkg rizshez adtam 3 dl vizet, 1 dl kókusztejet és egy nagy csipet sót. Megpároltam. (Zanzibáron -állítólag- párolás után tepsibe öntik a rizst és 5-10 percre 180-200 fokos sütőbe teszik. Szerintem teljesen feleslege sütőbe tolni. Anélkül is finom. )
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Glad to visit this blog, keep it going.