Salsa fresca, pico de gallo, salsa picada és még ki tudja hányféle néven fut ez a friss saláta, amit a mexikói konyhában általában paradicsom-vöröshagyma-chili (estleg uborka-papaya-mangó) keverékéből készítenek és lime lével illetve friss korianderrel bolondítanak meg. Aki még nem próbálta salátában a mangót és a papayát, biztosan kételkedik, hogy milyenek is lehetnek ezek az egzotikus gyümölcsök zöldségekkel konbinálva. Én erre csak azt tudom mondani, hogy nálunk nagyon bejönnek és érdemes legalább egyszer kibróbálni salátában őket! Nemcsak az ízükkel, de megjelenésükkel is színt visznek majd az étkezésbe, nagyon jól illenek a sima sült csirkéhez, de halakhoz és grillezett húsokhoz is.
Roston lazacot terveztem ebédre és valamilyen salátát hozzá. Nem tudom ki hogy van vele, de nekem nem mindig jön be a paradicsom és a hal együtt, ezért határoztam úgy, hogy a roston lazac mellé elkészítem ezt a salsa frescá-t, amiben a paradicsom nagy részét mangóval helyettesítettem. Mivel gyerek is volt az asztaltársaságban, ezért a chilit ezúttal mellőznöm kellett, viszont így is nagy sikert aratott ez az üde gyümölcsös saláta, ami nemcsak az ízével, de megjelenésével is elkápráztatta a vendégeket.
A roston lazac elkészítése gyerekjáték; csak semmi cicoma, semmi liszt (pláne nem paprikás!!!!!), csak só, pici bors és irány a serpenyő vagy a sütő és gyakorlatilag perceg alatt kész is a hal. Köretnek tejszínes krumplipürét adtam hozzá.
Hozzávalók – mangós salsa fresca:
– 1 mangó (ne legyen túl érett, bár az a veszély, hogy igazi, érett mangóra találunk Magyarországon nem fenyeget bennünket)
– 1/2-1 piros kaliforniai paprika
– 1 paradicsom (elhagyható)
– 1/2 vöröshagyma
– 1-2 csemege hagyma fehér része felkarikázva
– 1 chili (magja nélkül) felkarikázva
– 1-2 ek friss lime lé
– 1-2 ek friss koriander zöld felaprítva
só
1. A mangót, paprikát, paradicsomot és hagymát apró kockákra vágtam. (“Brunois”-re, vagyis 3-4 mm-es kis kockákra.)
2. Egy tálban összekevertem a kockákra vágott hozzávalókat, a csemege hagymát, a korinader zöldet a sóval és lime lével.
A lazacot sóztam, enyhén borsoztam és 180-190 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütöttem (kb. ennyi időbe tellett a salátát elkészíteni).
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: