Egyben sült csirkét ritkán készítek, mert hát mégiscsak időigényesebb egy csirkét egyben megsütni, mint pl. csak combokat, vagy falatkákra vágott csirkemellet. De ez a sült csirke annyira illatos a sok fokhagymától és a thai citromfűtől és a bőre is olyan szép pirosra és ropogósra sül, hogy nem lehet ellenállni neki! Az élvezetet még fokozza a sós, pirított szezámmaggal meghintett jázmin rizs és a sárgarépa-mangó saláta is. Ha időnk engedi, pácoljuk a csirkét 1-2 órát, vagy akár egy éjszakán keresztül! Idő hiányában a fűszerezés után azonnal mehet a sütőbe. A végeredmény ilyen lesz:
Hozzávalók:
Egy kisebb csirke vagy grillcsirke (az enyém kb. 1 kg-os volt).
A páchoz:
– 2 thai citromfű
– 6-8 gerezd fokhagyma
– 1 kis fej vöröshagyma
– 1-2 ek méz
– 1 ek szójaszósz
– 1 kk őrölt fekete bors
– só a csirke besózásához
– 1 chili paprika (a magja kikaparva és jól leöblítve)
Ha van, tehetünk még a pácba (és a csirke hasába) friss citromfüvet is, illetve pici halszószt is.
1. Besózzuk a megtisztított csirkét és félretesszük. (Sózáskor vegyük figyelembe, hogy a szójaszósz és a halszósz is sós!)
2. Elkészítjük a pácot: tegyük a darabokra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a citromfű fehér részét egy aprítóba, aprítsük péppé. (Ha nincs aprítónk, a citromfű fehér részét aprítsuk fel késsel olyan apróra, amilyenre csak tudjuk, a hagymát és a fokhagymát reszeljük le.) Keverjük a péphez a mézet, a felkarikázott chilit, a borsot és friss citromfű leveleket!
3. Kenjük be alaposan a csirkét a páccal, a hasába tegyük bele a thai citromfű zöld szárát (és ha van, pár levél friss citromfüvet is). Ha van időnk, pácoljuk néhány órát, ha nincs, öntsünk alá 1-2 ek olajat és egy kis vizet, alufóliával lefedve mehet a sütőbe úgy 30-40 percre.
4. 30-40 perc után vegyük le a fóliát, és fordítsuk a csirkét a hátára, süssük, amíg szépen megpirul, majd fordítsuk a hasára és pirítsuk meg a másik oldalát is! (Közben lekenhetjük egy kis vajjal is, attól is szép színe lesz.) Sütés közben a pác darabos részei lepotyognak; vigyázzunk, ne égjen meg, inkább mindig töltsünk egy kis vizet a tepsibe. Amikor a csirke megsült, kivettem a tepsiből, felöntöttem egy kis vízzel a megsült pácmasszát és forraltam egy kicsit, majd leszürtem. Tálaláskor ezzel a “pecsenyelével” öntöztem meg a csirkét.
A sárgarépa-mangó salátához:
Durvára reszeltem egy kemény mangót és másfél sárgarépát. Megöntöztem 1 kisebb narancs és fél lime levével, adtam hozzán egy kis szójaszószt és csíkokra vágott friss citromfüvet is. A köret jázmin rizs volt. A saláta és a csirke is nagy sikert aratott!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: