Wannabe Chef

Reggeli csekélység: rusztikus szilvás pite

Nagymamám már a harmadik adag szilvalekvárját főzi be, és ezt olyan lelkesedéssel teszi, hogy most én is kedvet kaptam a szilvázáshoz. Bár bevallom, mindeddig nem alakult ki semmilyen kötődésem a szilvához, most mégis muszáj volt kezdenem valamit azzal a rengeteg szilvával, ami már jó ideje ott üdült egy nejlonzacskóban a hűtőben. Úgy gondoltam egy szilvás pite tökéletes zárása lesz az idei szilvaszezonnak.

 

 

 A pitét most kivételesen nem fedtem be teljesen, hanem kis hengereket formáztam a tészta egyharmadából, és miután kitöltöttem szilvával a tésztakosarat, a tészta megmaradt részét ráhelyeztem a tetejére. El kell hogy mondjam az eredeti recept almás piteként funkcionál, amit már barackos sőt meggyes piteként is elkészítettem, de szilvás piteként is remek lett. Pláne vasárnap reggelire.

 

Rusztikus szilvás pite

 

 

Recept:

35 dkg liszt

20 dkg cukor

2 tojás

2 evőkanál jeges víz

18 dkg vaj

60 dkg magozott szilva

2 evőkanál liszt

1 evőkanál citromlé

fél-1 kávéskanál őrölt fahéj

2 dkg vaj

1. Összekeverem a lisztet, a cukor nagy részét és a vajat morzsásra, majd hozzáadok 1 tojást és annyi vizet, hogy sima masszává álljon össze a tészta. Lisztezett pulton gyúrom  össze, és letakarva a hűtőbe teszem fél órára.

2. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Kikenem vajjal a piteformát, és előkészítem a szilvás tölteléket. A szilvát alaposan megmosom, kimagozom, és negyedekre vágom. Hozzákeverem a lisztet, a citromlevet a maradék cukrot és a fahéjat.

3. A tészta kétharmadát lisztezett pulton vagy két sütőpapír között akkorára nyújtom hogy ki tudjam bélelni vele a formát. A tészta üregét megtöltöm a szilvával, morzsolok rá egy kis vajat. 

4. A maradék tésztából kis hengereket formázok és befedem vele a pitét. A pite szélét és a tetejét megkenem a felvert tojással. A sütő alsó részében kb. 40 percig sütöm, vagy ameddig a teteje meg nem barnul.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!