Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy valami olyasmit vett, amire nem is igazán volt szüksége, de nem tudta otthagyni a boltban… Na, így jártam én is szombaton, amikor megpillantottam a cuki, pasztellszínű mini muffin papírokat… De ha már megvettem őket, gondoltam letörlöm a régóta porosodó mini muffin sütőmet is és készítek bennük valamit a délutáni kávézáshoz. Most valami gyorsan összeüthető finomságot akartam, de nem egy száraz kekszet. Mellesleg volt a hűtőben 4 tojásfehérje és pár szem erősen érésnek indult füge is, ezért döntöttem úgy, hogy fügés mini muffinokat fogok sütni.
Ennek a muffinnak óriási előnye, hogy még mixer sem kell hozzá; egy fakanállal el lehet intézni az összes hozzávaló összekeverését. Az egyetlen dolog, amire vigyázni kell a barnított vaj (beurre noisatte) elkészítése; csak arra kell figyelni, hogy a vaj meg ne égjen. Ha a vajjal elkészültünk, csak összekeverünk minden hozzávalót és rövid pihentetés után a muffin papírokba kanalazzuk, a gyümölcsöt a tetejükre helyezzük és már süthetjük is. Nagyon kellemes, nem száraz, puha süti lesz belőle. (Halkan jegyzem csak meg, hogy hárman elég rövid idő alatt eltűntettünk 17-18 muffinkát, igaz, falatka méretűek voltak.)
Hozzávalók (kb. 17-18 db mini muffinhoz):
4 tojás fehérje (közepes tojások voltak)
10 dkg cukor
2 ek méz
5 dkg darált mandula
5 dkg liszt
15 dkg vaj
füge és nektarin szeletek a díszítéshez
1. Először barnított vajat (beurre noisatte) készítünk; megolvasztjuk egy lábasban a vajat és legkisebb lángon (ha van lángelosztónk, azt is tegyük alá) kevergetve addig “sütjük-pirítjuk”, amíg a hab a tetejéről már majdnem eltűnik, arany sárga színű lesz és finom pirított mogyoróra emlékeztető illatot kezd árasztani. Ekkor lezárjuk alatta a lángot.
2. A mézet és a cukrot a tojás fehérjékhez adtam és egy villával kicsit felvertem a keveréket.
3. A 2.-hez kevertem a mandula+liszt keverékét, majd a barnított vajat (ez a keverék már sütés előtt is nagyon fincsi!) és betettem a hűtőbe kb. fél órára pihenni.
4. Fél óra elteltével a mini muffin formát kibéleltem a muffin papírokkal és ezekbe kanalaztam a keveréket, majd mindegyik muffin tetejére tettem 1-1 vékony szelet nektarint és fügét.
5. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöttem őket, félidőben levettem a hőmérsékletet 180 fokra.
Annyit megjegyzek, hogy kár volt a muffin papírokban sütni, mert a pasztellszínek egyáltalán nem érvényesültek sütés után. Ráadásul elég sok vaj volt a tésztában, így papír nélkül sem ragadt volna a formába a süti. A formából kiszedett muffinokról nem sikerült képet készíteni, mert úgy jártunk velük, mint amikor a róka a sajtot osztotta; addig-addig kóstolgattuk, hogy a végére már nem is maradt fotótéma!:)
A recept eredetileg financier recept, de a financier-t téglalap alakú, lapos formában készítik. Nekem olyan nincs, egyébként mini muffin formában is készíthető. Kívül ropogós, kicsit pirult-barnás, belül pedig puha, hmmm… eteti magát. (Darált mandula helyett darált mogyoróval, dióval is készíthető).
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: