Wannabe Chef

Ázsia ízei otthon: teriyaki csirkés wrap

Valamelyik nap felhívott a barátnőm, hogy hűűűűűűűű, képzeljem csak el, vett wasabis pitát a McDonald’s-ben (mert ott most éppen ázsiai hetek vannak) és már alig várja hogy megkóstolhassa… Hirtelen csak annyit tudtam neki mondani, hogy ez a wasabis pita elég bizarul hangzik, de persze furdallta az oldalamat a kíváncsiság és nem tudtam megállni, hogy be nem kukkantsak a közeli McDonald’s-be…Már láttam (mi az, hogy láttam, szinte éreztem a számban) a teriyaki burger édeskés-sós ízét… (Itt jegyzem meg, hogy pl. a japán McDonald’s menüjében állandó szereplő a teriyaki burger és az egyik legnépszerűbb szendvics.) Ezzel szemben a bejáratnál egy szép plakát fogadott – a wasabis pitával – és teriyaki burgernek még csak nyoma sem volt… Mekkora melléfogás! Ahelyett, hogy mindeféle “mesterséges” kreálmánnyal rukkolnak elő, miért nem tudják más országokból átvenni a már jól bevált, kipróbált terméket? Na, mindegy… A plakát szép volt, de nem elég hívogató, ezért hát a boltban kötöttem ki, vettem gyorsan egy csirkemellet és elhatároztam, hogy majd én elkészítem otthon az én kis teriyakis gyorskajámat!

A teriyaki csirke egy gyorsan elkészíthető, édes-sós pácban pácolt, sült csirke. Véleményem szerint a magyaroknak is ízlene (ezért sem értem, hogy műwasabis műpita helyett miért nem inkább egy teriyaki burgert vettek fel az étlapra…)

Szóval, teriyaki csirkéből szerettem volna egy gyorskaját, de amikor hazaértem, akkor döbbentem rá, hogy a pác egyik nagyon fontos hozzávalójából nem volt otthon, ezért kicsit “átalakítottam” a receptet. Nem bántam meg, így is finom lett! A recept egyetlen hátránya, hogy pácolni kell a húst, én azt mondom, hogy min. 2 órát, de az sem baj, ha egy egész éjszakát. Nagyon gyorsan elkészül és pikánsan finom lesz a teriyaki-jellegű csirke a friss zöldségekkel és ananász darabkákkal; arról már nem is beszélve, hogy zsírszegény és könnyű étel.

Hozzávalók (kb. 6 db. kisebb wrap-hez):

A páchoz:

2-2,5 dl víz

1 dl szójaszósz

0,5 dl ananász konzerv lé (lehet kicsit több is)

0,7-1 dl-nyi cukor

1 ek keményítő

2 tk reszelt gyömbér

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 dl-nyi ananász konzerv (kis kockákra vágva)

1. A pác hozzávalóit egy lábasban összekeverjük és alacsony lángon addig főzzük, amíg kicsit sűrűsödik (8-10 perc).

2. Ezután a pácléből félreteszünk 1 dl-nyit, ez lesz majd a “szósz” a wrap-hez, a maradékba bepácoljuk a csirkét min. 2 órára.

 

A wrap-hez:

fél csirkemell filé, vízszintesen 3 szeletre vágva

6 db kisebb tortilla

reszelt sajt (én Cheddar-t használtam)

vékony csíkokra vágott jégsaláta

kockákra vágott paradicsom, uborka és konzerv ananász

karikákra vágott újhagyma

apróra vágott koriander zöld

 

1. A pácolási idő lejárta után egy serpenyőben kevés olajat melegítek és megsütöm a csirkemell darabokat, de vigyázzunk, ne süssük túl sokáig, mert kiszárad a hús! Sütés után vágjuk kb. 2 cm széles csíkokra a húst.

2. Mikróban (vagy egy serpenyőben) kicsit felmelegítem a tortillákat, majd összeállítom a tekercseket, úgy, hogy:

3. Megszórom a meleg tortillákat sajttal, majd elrendezem rajtuk a csirke darabokat, a zöldségeket és az ananász kockát, majd meglocsolom a “tölteléket” 1-1 ek szósszal, összetekerem, szalvétába (v. alufóliába) tekerem, és kész!

Ezeket a wrap-eket nem is volt időm szalvétába csavarni, olyan gyorsan elfogytak! A fotó kedvéért viszont kénytelen voltam 1-1 fogpiszkálóval összetűzni őket, hogy ne nyíljanak szét. Összejövetelekre nagyon jó és gyors ebédként, vagy vacsoraként is megállja a helyét.

Legközelebb majd felteszem az “igazi” teriyaki csirke receptjét is!

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!