Ehhez a vörös áfonyás zsemléhez a kedvet több dolog adta. Egy ideje már kerülöm a pékségeket kicsiny körzetünkben, nem csak azért mert hiányt szenvednek bagelben, hanem mert az utóbbi időben kakaós csigából is csak akciós van, és ez egy péksüteménynél nem túl bizalomgerjesztő. Az áfonyás zsemléhez nem kell más a szokásos liszt-vaj-tej-só-tojás összetevőkön kívül csak egy kis narancshéj és vörös áfonyalekvár, de más kicsit különlegesebb lekvár is jó hozzá például ribizli vagy szilva. A tésztához a lekvárt is hozzá kell dolgozni, ettől lesz a zsemlének kellemesen édeskés íze. Sütés után vajjal, dzsemmel, mézzel és egy jó kávéval kifogástalan reggeli.
Recept kb. 6-7 darabhoz
140 g kenyérliszt
1 kk sütőpor
negyed kk só
40 g vaj
60 ml tej
1 kk reszelt narancshéj
1 tojás sárgája
2 ek vörös áfonyalekvár
1. A légkeveréses sütőt előmelegítem 180 fokra. A lisztet, sütőport és sót összekeverem.
2. A vajat finomra morzsolom a lisztes keverékkel. Hozzákeverem a tejet és puha tésztává dagasztom. A narancshéjat, a tojás sárgáját, a lekvárt is hozzáadom, és összegyúrom. Ha túl lágy lenne a tészta, teszek még bele lisztet, nem kell sok, éppen annyit hogy nyújtható legyen.
3. A tésztát meglisztezett deszkán 1,5 cm vastagságúra nyújtom. Lisztezett műanyag pohárral formákat vágok (erre jó a süteményforma is). Kb. 6-7 db lesz belőle.
4. A sütőbe rakom a zsemléket és 15-18 percig sütöm.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: