A piskótatekercs egy igazi klasszikus és elkészíteni sem nehéz, de én mégsem rajongok a hagyományos, lekváros verzióért. Nekem valahogy túl száraz, túl folytós csak úgy, magában. Viszont amilyen egyszerű süti, annyira jól variálható. Én most zöld teás (macchás) piskótából, tejszínhabbal és eperrel készítettem és közben mindenféle hozzávaló jelent meg lelki szemeim előtt, úgyhogy azt hiszem, nem ez volt az utolsó piskótatekercses próbálkozásom!
Lehet, hogy sokan kételkeni fognak, de ez a zöld teás piskótatekercs tényleg nagyon finom! Nem száraz, nem dominál benne a maccha (porított zöld tea) inkább harmonizál a tejszínhabbal és az eperrel, a végeredmény pedig egy gyönyörű színharmóniájú, könnyed de nem száraz piskótatekercs, ami csak természetes színezőanyagot tartalmaz.
Hozzávalók:
A piskótához (ami nem egy hagyományos piskóta):
1 egész tojás
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
1 kk vanília aroma (v. 1 csomag vaníliás cukor)
35 g vaj
60 g liszt
3-4 g maccha
0,6 dl tej
80 g porcukor
28X28 cm-es tepsi
1. Az egész tojást és a tojás sárgákat kicsit felverem a vanília aromával (mixerrel 1-2 perc).
2. A vajat felolvasztom, hozzászitálom a macchával elkevert lisztet és jól elkeverem, hagyom kihűlni.
3. Ha a (2.) kihűlt, 2-3 részletben hozzáadom a tejet, jól elkeverem, hogy ne legyen csomós, majd hozzáadom az enyhén felvert tojás sárgás keveréket.
4. A fehérjékből és a cukorból kemény habot verek, majd 2-3 részletben a zöld teás keverékhez adom.
5. Sütőpapírral bélelt tepsiben öntöm a keveréket és 180 fokon 20 percig sütöm. (Nem lesz vastag!)
6. Ha kisült, a tepsiből kiveszem, lehúzom a piskótáról a sütőpapírt és egy konyharuha segítségével feltekerem és így hagyom kihűlni.
Ha kihűlt, jöhet a töltelék, amihez
1,5 dl tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)
1 ek cukor
1 tk zselatin
2-3 ek natúr joghurt
4-5 nagy eper, vagy más gyümölcs kell.
(Milyen véletlen, hogy a sarki zöldségesnél még most is van eper!)
1. A zselatint egy evőkanálnyi meleg vízben elkevertem (teljesen oldódjon fel!), majd hozzákevertem a joghurthoz.
2. A tejszínből és a cukorból kemény habot vertem, majd a habhoz kevertem a zselatinos joghurtot.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Nagyon finom! Nálunk már el is fogyott 🙂
Ez nagyon jól néz ki. Már érzem is az ízét a számban. Jól jönne most egy szelet 🙂