A muhammarah sült paprikából és pirított dióból készült isteni mártogatós (krém), amit a Közel Keleten mezzeként (vagyis előételként) fogyasztnak más ételekkel, krémekkel (mint pl. a humusszal, vagy padlizsán krémmel) együtt.
A név ne riasszon el senkit sem, mert gyorsan elkészíthető és a végeredmény egy igazi pikáns krém lesz, amibe kedvünkre mártogathatunk zöldségeket, meleg pitát, chipset, de akár pirítósra is kenhetjük. Azoknak, akik a humuszt és a pdlizsánkrémet szeretik, egyenesen kötelező!
Hozzávalók (4-5 főre):
70-80 dkg érett, piros paprika (a legjobba kápia)
0,5 liternyi dióbél
0,5 dl olíva olaj
4-5 gerezd fokhagyma felszeletelve
0,3-0,4 dl gránátalma szirup (kicsit kevesebb, mint fél dl)
só, bors
1. 180-190 fokra előmelegített sütőbe beteszem a dióbelet egy tepsiben és ezzel egy időben a paprikát is, de azt külön tepsiben. A diót 10-15 percig pirítom (vigyázzunk, ne égjen meg!), majd kihúzoma sütőből. A paprikát bennt hagyom még kb. 40-50 percig, majd kiveszem és vagy egy tetős műanyag dobozba, vagy egy vastagabb nylon zacskóba teszem őket még 10 percre. (AZért, hogy a gőzben még tovább puhuljon.)
2. Lehúzzuk a paprikák bőrét és hagyjuk kihűlni.
3. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, kicsit megsütjük (de nem égetjük!) benne a vékony karikákra vágott fokhagymát.
4. Ha a paprika kihűlt, a magházát eltávolítjuk és összeturmixoljuk az összes többi hozzávalóval. Isteni!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: