Ma reggel langyos péksütit szerettem volna reggelizni, de semmi kedvem sem volt felöltözni és lemenni a pékségbe. Ezért hát nem volt más választás, mint gyorsan összeütni valami finomságot az itthon fellelhető hozzávalókból. Scone-t készítettem, ráadásul teljes kiőrlésű tönkölylisztet is kevertem a tésztába, ami a barna cukorral és a mézzel enyhén diós ízt adott a scone-nak. Gyorsan elkészül, langyosan a legjobb akár reggelire, akár uzsonnára.
Hozzávalók (12 db-hoz):
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt +1 csésze sima liszt
1 tk sütőpor
1/2 mk szódabikarbóna
10 dkg vaj (apró kockákra vágva)
1 pohár natur joghurt 1-2 ek tejjel elkeverve
2 ek barnacukor+2 ek méz
1 csipet só+kevés tej (vagy tejszín) a scone-ok megkenéséhez
(1 csésze= 2,5 dl)
1. A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra.
2. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt+sütőpor+szódabikarbóna+só) majd morzsoljuk össze a vajjal.
3. A Tejes joghurtban keverjük jól el a cukrot és a mézet, majd adjuk ezt a keveréket a 2. pontban szereplő keverékhez. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, majd lisztezett deszkán gyújtsuk ki a tésztát 2-3 cm vastag téglalap alakúra. Vágjuk fel 12 db háromszögre.
4. Tegyüka háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg tejjel a tetejüket és az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük meg.
Tipp: Ízlés szerint tehetünk a tésztába több cukrot, vagy mézet is. Aki szereti, megszórhatja a scone-ok tetejét barna cukorral is.
Nagyon gyorsan elkészíthető, különösen jól jön akkor, amikor hirtelen kedvünk támad egy kis langyos péksütire. Házi dzsemmel, tejjel nagyon finom, ha kihült, mikróban is fel lehet melegíteni.
Scone-t először – hol máshol? – Angliában ettem és szinte azonnal nagy kedvencem lett. Igaz, ott általában sima fehér lisztből készítik, kerekre szaggatják, dzsemmel és “clotted cream”-mel (ilyen nálunk nincs) fogyasztják, de egy kis vajjal is finom. Pizsamás reggelik, hűvös napok uzsonnájaként is megállja a helyét.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: