Wannabe Chef

Sütőtökös zabos muffin és egy kis nosztalgia

Unokatestvéremmel névnapozni ültünk össze a héten és csodás ajándékokat kaptam. Gyerekkori levelezéseinket, régi receptjeinket és dédnagymamám receptkönyvét adta nekem. Ez olyan örömöt okozott, hogy azóta már többször átlapoztam oda-vissza. A kiadvány eredeti címe “Hogyan készül a jó sütemény?”, és olyan régi, hogy 1924 és 1940-es évek eleje közötti kiadású.  Tele van olyan édességekkel, amik régen divatosnak számítottak, ma viszont kikoptak a köztudatból. Ez a könyvecske olyan süteményekről ír, amiket mindenképp meg kell sütnöm. Sokat ki fogok belőle próbálni és közzé fogom tenni itt a blogon. De ez a kis receptkönyv megér egy külön posztot, fogok még írni róla.

Sütőtökös zabos muffin

 

 

A régi receptjeink közül, amiket szintén kaptam ajándékba, találtam egy sütőtökös muffin receptet is, amit ma megsütöttem. Sütőtökkel, zabliszttel, zabkorpával és datolyával készül. Ebbe a muffinba nem került cukor, de lehet édesíteni bioboltban kapható juharsziruppal is.
A sütőtök, a datolya és a méz amivel ízesítettem, megadja kellemesen édeskés ízét.  

 

 Recept:

250 g sült sütőtök

50 g pirított dió

50 g magozott datolya

50 g zabkorpa

50 g zabliszt

10 g (1 ek) olivaolaj

2 db tojás szétválasztva

1 kk tojás

3-4 ek méz

1. Elmelegítem a sütőt 200 fokra. A sütőtököt, és a diót kézi mixerrel összeaprítom.

2. A datolyát apróra vágom. A datolyát, a zabkorpát, a zablisztet, az olivaolajat, és a tojások sárgáját, a mézzel hozzádolgozom a sütőtökös-diós keverékhez.

3. A tojások fehérjét kemény habbá verem. Ezután robotgép helyett fakanalat ragadok, amivel a habot alaposan a masszába forgatom.

4. A kész tésztát kiadagolom a muffintepsi papírral bélelt horpadásaiba. Kb. 20-30 perc alatt megsütöm. Akkor lesz kész, ha a muffinba szúrt tű szárazon jön ki.

12 muffin lesz belőle

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!