Ehhez a csokitortához fél kiló étcsokira van szükség. Se liszt, se sütőpor, csak tömény csoki és mogyoró! Ez adja a tartását ugyanis. Annyira szeretem, hogy már legalább tízszer elkészítettem és mindig más díszítéssel vagy formával variálok. Mivel a könnyű csokimáz jól megdermed rajta, ezért bármivel egyszerűen lehet dekorálni: tettem már rá mandulát, de mikor olyan kedvemben voltam, ehető csillámmal vagy épp lila dekorszívekkel díszítettem.
Ez a változat most keresztfiam szülinapjára készült: egyszerű minitortát sütöttem belőle muffintepsiben, körtés étcsokoládéból. Aki szereti az étcsokoládét, ezt a tortát is imádni fogja!
14 db mini csokitorta lesz belőle
Recept:
20 dkg mogyoró
35 dkg magas kakaótartalmú körtedarabos étcsokoládé
15 dkg vaj
2 evőkanál tejszín
20 dkg cukor
1 csomag vaniliacukor
1 csipet só
2 evőkanál tej
5 tojás
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Kevés vaj és cukrozatlan kakaópor VAGY muffinpapír a muffinforma előkészítéséhez
A mázhoz:
15 dkg magas kakaótartalmú körtedarabos étcsokoládé
6 dkg vaj
másfél ek víz
1. Előmelegítem a sütőt (légkeveréses 150 fok, gázsütő 2-es fokozat), és előkészítem a muffinformákat: megvajazom és megszórom kakaóporral, de lehet választani az egyszerűbb megoldást is, a muffinpapírt.
2. A sótlan mogyorót serpenyőben megpirítóm, ha barnul már, és érzem a mogyoró kellemes illatát, leveszem a lapról, majd ha kihűlt, botmixerrel apróra darálom. Az étcsokit apróra töröm, vajjal és tejszínnel együtt vízgőz fölött keverve finomra olvasztom, majd félreteszem hűlni.
3. A cukrot, tojást, vaniliacukrot, sót, tejet robotgéppel 5 percig habossá keverem. Akkor jó, ha már legalább a duplájára nőtt. Ha ezzel megvagyok, összedolgozom a csokival úgy, hogy a langyos, olvadt csokit hozzácsorgatom lassan a tojáshabhoz. Beleszórom a kakaóport és alaposan összedolgozom. Végül robotgép helyett fakanállal a tésztába keverem a mogyorót.
4. A csokis tésztát átkanalazom a muffinformákba és 15-20 perc alatt megsütöm. Lehet tűpróbát végezni, de ennyi idő alatt akkor is megsül a tészta, ha ragacsosan jön ki a beleszúrt tű belőle. Más esetben a minitorta száraz lesz és túlsül. Miután kihűlt, kiveszem a formákból.
5. Előkészítem a mázat. Gőz fölött összekeverem a csokit, a vizet és a vajat, és még langyosan rákenem az apró tortácskákra, majd berakom a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Az eredeti recept Stahl Judit egyik könyvében jelent meg. Annyit változtattam rajta, hogy dupla mennyiségben raktam bele mogyorót, és szimpla étcsokoládé helyett körtedarabos étcsokoládét használtam, illetve a tortát muffinformákba sütöttem meg.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: