A pite egy hálás süti. Szeretem, mert a legtöbb gyümölcs passzol hozzá, pont emiatt minden szezonban süthető, ráadásul hidegen, melegen is finom. A körte engem csak úgy magában soha nem hozott lázba, de most unokaöcsém második születésnapjára kipróbáltam pitébe, gyömbérrel. Isteni lett…
Recept:
A tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg cukor
18 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál jeges víz
A körtés töltelékhez:
3 db nagy körte
2 ek liszt
4 ek barna cukor
1 kk gyömbér
1 kk citromhéj
1 ek vaj
1. A tésztához összekeverem a 35 dkg lisztet, a 15 dkg cukrot és a 18 dkg vajat morzsásra, majd hozzáadok 1 tojást és annyi vizet, hogy sima masszává álljon össze a tészta. Lisztezett pulton gyúrom össze, és letakarva a hűtőbe teszem fél órára.
2. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Kikenem vajjal a piteformát, és előkészítem a körtés tölteléket.
3. A körtéket alaposan megmosom, meghámozom, kimagozom és apró szeletekre vágom. Összekeverem a lisztet, a cukrot, a gyömbért és a citromhéjat, belevagdosom a vajat, az apró körtedarabokat.
4. Kiveszem a tésztát a hűtőből. A tésztát lisztezett pulton vagy két sütőpapír között kicsit nagyobbra nyújtom, mint a klasszikus kerek piteformám, azért hogy majd közvetlenül sütés előtt kissé vissza tudjam hajtani a széleket a körtés töltekre.
5. Miután kinyújtottam a tésztát, a tészta üregét megtöltöm a körtével, és a tészta túllógó részét visszahajtom a körtés töltelékre. Nem baj ha kicsit sérül a tészta, ez így is olyan rusztikus és szép lesz.
6. A tésztát 180 fokon, 30 percig sütjük, vagy addig amíg a körte meg nem puhul.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: