Narancsos csirke. A kedvenc álkínaim.

Biztosan sokan vannak, akik időnként betévednek a kínai büfékbe. Praktikus kis kifőzdék ezek, mert ha szerencsénk van, egész jó menüket vehetünk egészen jutányos áron, sorban állni sem kell sokáig; szóval egy sor érv szól mellettük. Viszont az ételek többsége minden, csak nem igazi kínai, ám így is sokakat rabul ejt pl. egy “illatos-omlós csirke”.

Bevallom, velem is előfordult régebben, hogy nem tudtam ellenállni neki, vagy a ragacsos-édes szószba megforgatott csirke falatkáknak, de egyszer valahogy nem sikerült túl jól a sarki kínainak a szósz és szinte recsegett a cukor a fogam alatt. na, ekkor határoztam el, hogy inkább otthon készítek édes szószba forgatott “kínait”. Legalább tudni fogom mi és mennyi került bele.

Nagyon gyorsan elkészül; az egész receptben talán a pácolási idő (10-15 perc) a leghosszabb és finoman édeskés-pikáns. Tálaljuk rizzsel, de csak úgy magában elrágcsálni is isteni!

Hozzávalók (kb. 2-3 adaghoz, bár minden étvágy függő):

A csirkéhez:

fél csirkemell, vagy 25-30 dkg csirkecomb filé (combból sokkal finomabb és szaftosabb)

1 ek szójaszósz

1 ek szake, vagy vodka

kb. 3 cm-es friss gyömbér meghámozva, lereszelve

olaj (a sütéshez)

burgonya keményítő

A szószhoz:

1 dl-nyi narancslekvár (a legolcsóbb bolti tökéletesen megfelel)

2 dl-nyi narancslé

1/2 mk só

2 mk keményítő

1. A csirkét ujjnyi vastag csíkokra vágtam és bepácoltam 10-15 percre a szójaszósz-szake (v. vodka)-reszelt gyömbér keverékébe. (Amíg pácolódik, odatehetjük a rizst és zöldségeket párolni, majd melegítsünk olajat a sütéshez.)

2. Megforgattam a csirke csíkokat burgonya keményítőbe és kisütöttem olajban. (Elég, ha az olaj csak félig lepi el a húst, mert sütés közben lehet a csíkokat forgatni.) Papírtörlőre szedtem.

3. Egy kis tálkában elkeverem a 2 mk keményítőt kevés narancslével, közben egy serpenyőben összekeverem a narancslekvárt a narancslével, a sóval és felmelegítem. Amikor forrni kezd, hozzáöntöm a keményítőt és forralok még rajta egyet, majd ebbe a szószba forgatom a kisült, ropogós csirke csíkokat.

Én most házi narancslekvárt használtam, amiből ki kellett halásznom a fehér részeket. A boltiban nincs ilyen és erre a célra a legolcsóbb bolti lekvár is megfelel. Érdemes burgonyakeményítőt használni, mert sokkal ropogósabb lesz a hús, mintha pl. kukoricakeményítőbe forgatnánk.

Narancslé helyett készíthetjük ananász konzerv levével is.

Címkék: , , , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »