Wannabe Chef

Teriyaki lazac citrusos szoba tésztával, uborka salátával

Ez az étel nemcsak finom, de pillanatok alatt el is készíthető. Még a kezdő szakácsok is könnyen megbírkózhatnak vele, ráadásul nagyon egészséges is. Akár egy ünnepi fogás főételeként is el tudom képzelni.

A hozzávalóknál alternatívákat is megadok, bátran lehet kísérletezni!

Hozzávalók (2 személyre):

 

– 2-3 szelet friss lazac

A teriyaki páchoz-szószhoz:

– 0.5 dl-0.5 dl szójaszósz és mirin (vagy száraz sherry)

– 1 ek méz vagy cukor

A mirint és a szójaszószt ( a kulcs, hogy 1:1 arányban) összekeverjük a cukorral (v. mézzel) és egy serpenyőben 1-2 percig főzzük. (Azért, hogy a cukor jól felolvadjon a folyadékban és a főzés hatására kicsit besűrűsödjön.) A páclébe forgatjuk a megmosott halszeleteket.

A sütő grill fokozatán (én 170 fokon) grilleztem a halat, közben mindkét oldalát lekentem még a maradék teriyaki szósszal. (Oldalanként 3-4 percig tartott, de figyeljük folyamatosan, nehogy megégjen!)

(Ha a sütőn nincs grill fokozat, akkor serpenyőben vagy a sütőben is elkészíthető, de figyeljünk, nehogy megégjen vagy kiszáradjon a hal, illetve kenjük le 1-2-szer a maradék szósszal!)

 

Citrusos szoba saláta:

(Egyszer, ha majd sok időm lesz, írok egy összefoglaló post-ot a szoba tésztáról is.)

– 10-15 dkg szoba tészta (helyette használhatunk teljes kiőrlésű lisztből készült spagettit, vagy valamilyen kínai tésztát, de azok persze teljesen más hatást keltenek majd)

– 1 szál újhagyma hosszú, vékony csíkokra metélve

– 1 lime leve és reszelt héja

– 1 kk szezámolaj

– só

A tésztát kifőzzük, közben összekeverjük a lime levét a szezámolajjal és a lime reszelt héjával. A tésztához adjuk az újhagymát, ha szükséges, sózzuk. Beleforgatjuk az öntetbe.

Az uborkasalátához szeleteljük fel az uborkát, ecetes-cukros öntetet készítünk, amihez keverhetünk 1 kk szójaszószt is. A salátát megszórhatjuk pirított szezámmaggal is.

Ehhez az ételhez köretnek rizst ajánlok, de akár a szoba saláta is lehet köret, ha nagyobb mennyiségben készíjük!Kiegészíthetjük még valamilyen keleties levessel is, én pl. bok choi-os levest készítettem hozzá.

Igazából konkrét recept nincs, a legfontosabb az volt, hogy az ajándékba kapott pok choi-t valahogy hasznosítani tudjam. Volt még itthon egy nagyon kicsi sertés comb (v. szűzpecsenye?), azt hosszú, nagyon vékony csíkokra vágtam és kb. 6 dl alaplével feltettem főni. A levesbe tettem még fél kk kínai öt fűszer keveréket és egy csipet chilli pelyhet is. Amikor a hús már puhára főtt, a levesbe dobtam egy pok choi leveleit, amiket hosszában félbe vágtam, és 1 hosszú csíkokra metélt újhagymát. Ezzel még 1-2 percig főztem a levest. (Vigyázat! A pok choi nagyon hamar megpuhul, tényleg csak 1-2 percig szabad főzni, különben szétfő! Pok choi helyett én kínai kel v. fodros kel leveleket, esetleg spenótot tudnék még benne elképzelni.)Tálaláskor néhány szál szoba tésztát tettem még a levesbe.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. wannabe chef says: (előzmény @Hobbychef)

    Köszönöm a kedves szavakat! Érdemes egyszer kipróbálni!:)

  2. Hobbychef says:

    Érdekes összeállítás, szép a tálalás.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!