Wannabe Chef

Áfonyás-márványsajtos keksz dióba forgatva: keksz extravaganza

Óvodai adventi vásárra készítettem ezt az igazi ínyenceknek való kekszet.  Finoman omlós és a benne található márványsajt és vörös áfonya nagyon izgalmas ízkonbinációt alkotnak a keksz “kérgét” képező durváva vágott dióval. A díszítésnek használt rozmaringlevél pedig csak tovább fokozza az ízhatásokat. Pikáns, enyhén édes, enyhén sós ezért nemcsak rágcsálnivalóként, de desszertként is megállja a helyét. Feltétlenül kóstoljátok meg almával is!

Számomra a vörös áfonya mindig is a tél és a karácsonyi időszak egyik “kelléke”. Szeretem a savanykás ízét és gyönyörű színét. A sajtot pedig gyakran fogyasztják desszertként dióval, vagy gyümölcsökkel, ezért jött az ötlet, hogy a pikáns márványsajtot és a savanykás áfonyát vegyítsem egy sütiben. Nem csalódtam. Nagyon finom lett!

Hozzávalók (kb. 24-26 kekszhez):

– 20 dkg liszt

– 7,5 dkg rizsliszt (helyette használhatunk sima lisztet is, viszont a rizsliszttől még omlósabb lesz a kekszünk!)

– 13-15 dkg márványsajt (nekem most csak 13 dkg volt)

– 125 ml vaj (és nem margarin! Ha teljesen felolvasztottuk a vajat, hagyjuk jól kihűlni, mert akkor könnyebb vele dolgozni)

– 2-3 púpos ek porcukor (nálam csak 2)

– 1 dl-nyi apróra vágott, aszalt, vörös áfonya

– 0,5  mk só

– 1 maréknyi durvára vágott dió (ebben forgatjuk meg a kekszet)

– friss rozmaring levelek a díszítéshez

– sütőpapír, v. follpack a hűtéshez

 

1. Egy tálban összekevertem a száraz hozzávalókat (lisztek+cukor+só+áfonya).

2. Egy másik tálban habverővel jól eldolgoztam a vajat a márványsajttal, majd ehhez a masszához kevertema  száraz hozzávalókat, gyors mozdulatokkal összegyúrtam. 5 cm átmérőjű hengerré formáztam.

3. Kiterítettem egy darab sütőpapírt, rászórtam a durvára vágott diót, majd meghempergettem benne a henger alakú tésztát. Becsomagoltam a papírba, mint egy szaloncukrot és betettem a hűtőbe jól lehűlni. (Fél óra múlva kivettem és formáztam még a hengert, hogy szabályos kör alakú legyen, ne lapuljon el az alja.)

4. Sütés előtt kivettem a hűtőből, és nem egészen 1 cm vastagságúra felszeleteltem. Díszítésként friss rozmaring levelet nyomtam a kekszekbe, sűtőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, és 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöttem.

Aki szereti a rozmaring karakteres ízét, a tésztába is dolgozhat egy keveset. Elronthatatlan keksz, amit akár ajándékba is adhatunk. (Én barna sütőpapírba csomagolnám!)

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!