Wannabe Chef

Karácsonyi sütemény az 1920-as évekből + egy kis fűszer

Októberben a névnapomon emlékezetes ajándékot kaptam az unokatestvéremtől: Dédnagymamám receptkönyvét. Miután nagyon szeretek sütni és főzni, úgy érezte ennek a könyvnek nálam lesz a legjobb helye. Piros bőrkötés, nyomtatott kiadás, 127 féle kiváló édesség recept és 12 féle befőző recept. Mikor felköszönt, mindig elhalmoz jobbnál jobb meglepetésekkel, de ezt az apró könyvecskét nem bírtam lerakni, egész nap megállás nélkül oda-vissza lapozgattam. Régi nyelvezettel, a könyv lapjai már néhol szakadtak és bebarnultak, de még olvasható állapotban. Sok olyan sütemény receptje van benne amiről még életemben nem hallottam: csehpimasz, puncsbaba, huszárcsók és ebből a receptkönyvből tudtam meg, hogy a madártej régi nevén habgaluska volt.

Hogyan készül a jó sütemény? Dr. Oetker kiadás, 1920-as évek

Kis utánajárással tudomásomra jutott, hogy a receptkönyvecske eredeti címe  “Hogyan készül a jó sütemény?”. Ennek a könyvnek több kiadása is volt, sajnos pontos kiadási év nincs rajta. A kiadó, a Dr. Oetker pontos évet nem tudott mondani. 1924-ben kezdődött a hazai gyártás, mivel a magyar leányvállalat címe rajta van a hátsó, külső borítón, így biztosan 1924 utáni a könyvecske. Hivatalosan 1951-ig készültek Dr. Oetker logóval termékek abban a gyárban (az államosítások után volt egy nagy szünet), de receptesfüzetek inkább a II. világháború előtt készülhettek. A család szerint inkább 1925-30. közötti lehet az én példányom, mert akkor volt fiatalasszon a dédnagymamám…

Tegnap sütöttem belőle először, egy karácsonyi süteményt. Az “amennyi lisztet felvesz” elve itt különösen érvényesült, mert a tészta olyan lágy lett, hogy nem is lehetett nyújtani. Kénytelen voltam kicsit átdolgozni a receptet: több liszt került bele és már megint nem bírtam magammal, ezért egy kis karácsonyi fűszerrel is megbolondítottam ezt a kekszet. A süti olyan finom lett, hogy elfogyott mielőtt lefotóztam volna, de fog még készülni Karácsony előtt belőle! Mikuláscsomagjainkba is ez került, érdemes kipróbálni.

 

 

Recept:

25 dkg sós margarin (Vénusz)

25 dkg cukor

2 egész tojás

60 dkg liszt

1 csomag sütőpor

3 kk őrölt karácsonyi fűszerkeverék

1 kk fahéj

1. A vajat, cukrot és két tojást habverővel jól összekeverem, hozzáadom a fűszereket, és a sütőporral elkevert lisztet.

2. Kicsit állni hagyom: hűtőbe rakom 15 percre, addig előmelegítem a sütőt: légkeverés 190 fok, gázsütőn 5-ös fokozat.

3. A tésztát fél cm vastagságnyira nyújtom, formákra szaggatom, és aranysárgára sütöm őket 8-12 perc alatt. Porcukorba hempergetem. A receptkönyv szerint bádogdobozban hónapokig eláll. Kb. 30 db keksz lesz belőle.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!