Egyre jobban lehet érezni a Karácsony közeledtét. Este már egyre több fényt látok az utcákon és a kertekben és elkezdődtek az adventi vásárok is a maguk fűszeres-forralt boros illatával. Ahogy közeledik a Karácsony nekem is el kell gondolkodnom azon, hogy milyen ételt tegyek az asztalra. Bár a Szentestét a szülőknél töltjük, de lassan eljön az az idő is, amikor nekem is illő lesz megvendégelni a szülőket, rokonokat, ha nem is Szentestekor. Tulajdonképpen “karácsonyi próbaként” készítettem ezt az illatos báránysültet. (A vendéglátáskor vagy ez, vagy teriyaki lazac lesz a menü.)
Bárányt bizony nem gyakran eszünk, ezért is gondoltam, hogy ünnepi fogásként megállja majd a helyét. Finom, hamar elkészül és mesésen illatos a sok fűszertől. Adhatunk hozzá vele sült fokhagymát, ami a sütés közben teljesen átlényegül; miközben isteni aromával vonja be a sülő báránycombot, a gerezdek megpuhulnak, intenzív fokhagyma ízüket elvesztik ugyan, de finoman krémessé vállnak és kiváló kísérői lesznek a báránysültnek.
Köretnek – a változatosság kedvéért – lencsés rizst készítettem hozzá, amit bőven meghintettem karamellizált hagymával és friss petrezselyemzölddel. Ez a lencsés rizs tulajdonképpen egy arab köret, “mujaddara” néven ismert a Közel-Keleten. Érdemes kipróbálni, ha egy kicsit változatosabb köretet szeretnénk.
Hozzávalók:
– 1 csontos báránycomb
– 3-4 ek olívaolaj
– 2-3 fej fokhagyma, keresztben félbe vágva
– 1 kk római kömény
– só, bors
– 2 csipet fahéj
– 1 kis ág friss rozmaring
– 3 dl csirkealaplé
– 1 ek méz
1. A húst befűszereztem a só, bors, fahéj és római kömény keverékével, majd a legnagyobb serpenyőben felhevítettem az olajat és a hús mindkét oldalát 3-4 percig hirtelen megsütöttem.
2. Egy tepsibe öntöttem az olajat, amiben a húst elősütöttem, a húst, a rozmaringot és vágott fejükkel lefelé a fokhagymát. Öntöttem alá kb. 3 dl alaplét, alufúliával lefedtem és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát pároltam-sütöttem.
3. Levettema fóliát, a hús alatti pecsenyeléből kivetetm pár evőkanállal és elkevertem a mézzel. Ezzel a mézes keverékkel kenegetve a húst további 20-25 percig pirosra sütöttem.
(A pecenyelét a tálaláskor a húshoz adhatjuk.)
A köret:
Az arab országokban kb. fele-fele arányban adnak hozzá lencsét és rizst (van, ahol barna rizst). Nekem ez így kicsit tömény lenne, ezért én kevesebb lencsét adtam a rizshez. A karamellizált hagymát semmiképp sem szabad kihagyni; isteni ízt ad majd a köretnek!
– 1,2 dl rizs (nálam most jázmin)
– 0,5 dl apró szemű lencse (2-3 órára beáztatva)
– 3-4 ek olívaolaj
– 1-2 nagy fej vöröshagyma, felkarikázva
– 4 gerezd fokhagyma
– só, bors, apróra vágott petrezselyemzöld
– negyedekbe vágott friss citrom
1. A lencséről leöntjük az áztatólevet, átöblítjük. A rizst is átmossuk, majd a lencsével összekeverjük egy lábasban, sózzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 1,5 ujjnyival ellepje.
2. Először nagy lángon addig főzzük, amíg a víz forrni kezd, ekkor a legkisebb lánra tesszük és lefedve pároljuk addig, amíg az összes vízet fel nem szívja. (Közben nem keverjük!)
3. Amikor minden folyadékot felszívott, lezárjuk alatta a lángot, de a fedőt még nem vesszük le!
4. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk és időnként kevergetve, alacsony lángon karamellizáljuk a hagymát (kb. 15-20 perc). Végül hozzáadjuk a fokhagyma karikákat is, és további 2 percig kevergetve karamellizáljuk.
Tálaláskor a lencsés rizsre tesszük a karamellizált hagymát, ízesítjük még sóval és borssal, ha kell. Meghintjük petrezselyemzölddel és egy-egy gerezd friss citromot is adunk hozzá. A báránysültet vékony szeletekre vágjuk és a pecsenyelével együtt a köretünkhöz adjuk. (Kenhetünk a húsra krémesre puhult-sült fokhagymából is.)
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.