A kuszkusz nagy találmány: villámgyorsan kész és a salátáktól kezdve, a desszertekig mindenféle ételt el lehet vele készíteni. Körülbelül 10 perc alatt megfő, és az édes ételekhez is nagyon jól illik. A tejbe méz került, kísérőnek pedig egy izgalmas gyümölcsszósz készült: aszalt szilvából, aszalt áfonyából, narancsból turmixoltam mártást és fahéjat tettem még bele. Ez a meleg gyümölcsszósz olyan a tejben megfőtt kuszkuszon, mint egy dzsem a pirítóson. A serpenyőben pirított, majd a mézben megforgatott ragacsos mogyorót sem lehet kihagyni róla. Különleges és sokkal kényelmesebb alternatívája egy tejberizsnek.
Recept 4 főre:
100 g aszalt szilva
100 g aszalt vörös áfonya
1 narancs
200 g kuszkusz
550 ml tej + 3 ek méz
2 marék mogyoró + 2 ek méz
csipet fahéj
1. Felaprítom az aszalt szilvát és az aszalt vörös áfonyát, beleteszem egy bögrébe. Hozzáreszelem a narancs héját, és forrásban lévő vízzel felöntöm addig, amíg el nem lepi az aszalt gyümölcsöket.
2. A kuszkuszt egy közepes méretű lábosba teszem, hozzáöntöm a tejet, a mézet és felforralom, majd lassú tűzön kb. 5-7 percig főzöm. Közben időnként megkavarom, az a cél, hogy híg állagú, pürés maradjon, nem pedig az, hogy túlfőzzem.
3. Közben a forró serpenyőben a mogyorót megpirítom: néhány percig, időnként megforgatom, s ha már érzem a mogyoró illatát, a pirítás végén rácsurgatom a mézet. Mikor már ragacsos, és átjárta a méz mindegyiket, leveszem a tűzről. Hűlni hagyom.
4. Utolsó lépésként a tálalás előtt a gyümölcsszószt összeturmixolom kézi mixerrel, majd hozzáfacsarom a narancs levét és csipet fahéjat teszek bele. Turmixolom amíg híg nem lesz.
5. Szétosztom a tányérokon a kuszkuszt 4 felé, ráadagolom a gyümölcsszószt, megszórom fahéjjal és a ragacsos mogyoróval. Egyszerűen mennyei!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.