Nyilván minden családnak megvan a maga “kiskifli” aprósüti receptje, de azok közül, amiket eddig kóstoltam, nekem ez a változat ízlett a legjobban. És nemcsak azért, mert ez az anyukám receptje, hanem azért is, mert 1. nem száraz, 2. a jó sűrű házi szilvalekvár extra pikánssá és extra zamatossá teszi. Mert ebebn a kifliben házi szilvalekvár van, amit általában mindenki szeret. A mákos és a diós töltelékű kiflik sok embert megosztanak, de ez a verzió – éppen ellenkezőleg – nem megosztja, hanem összehozza majd az embereket! A tésztája is finom omlós (“majdnem elrepül” – ahogy anyukám mondaná) és minden évszakban, minden alkalommal garantált sikert lehet vele aratni!
Bár az is igaz, hogy nem tartozik a gyors sütik közé, mert a kifliket egyenként meg kell tölteni, fel kell tekerni, de egyáltalán nem igényel különösebb gyakrolatot az elkészítése. A kiflik töltésébe be lehet vonni a család fiatalabb tagjait is, jó kis csapat-sütés kerekedik majd belőle!
Hozzávalók a kiflik tésztájához:
Igen, ennyi, se több, se kevesebb! És ez az eredeti recept! Ezen kívül házi szilvalekvár kell (jó sok!) a töltelékhez és porcukor, amivel a kész kifliket megszórjuk majd.
1. Először a hozzávalókat (liszt+Ráma+tejföl+5 tojássárgája+1 ek ecet) deszkán jól összedolgozzuk és egy cipót formázunk belőle. (Viszonylag lágy tésztát fogunk kapni, ezért majd érdemes a deszkát lisztezni, hogy a tészta le ne ragadjon.)
2. A cipót osszuk 6 egyenlő részre és formázzunk belőlük kis cipókat!
3. A kis cipókat – egyesével – nyújtsuk ki 2 mm vastagra, majd kenjük le a tésztát olvasztott, de nem meleg zsírral, majd tekerjük fel a tésztát rúd alakúra, vagyis ilyenre:
Fedjük le follpack-kal és tegyük min. 2 órára (de az sem baj, ha egy egész éjszakára) a hűtőbe! A pihentetési idő lejárta után jöhet a kiflik töltése és formázása, de egyszerre csak egy rudat vegyünk ki a hűtőből.
4. A rudat 2-3 cm széles darabokra szeleteljük fel, így:
(Egy rúdból kb. 10-12 kis szelet lesz majd.)
5. A kis szeleteket fordítsuk vágással lefelé, majd a nyújtsuk ki őket vékonyra (2 mm vasatgságúra).
6. A kinyújtott körökre halmozzunk házi szilvalekvárt:
7. Tekerjük fel a köröket és formázzunk kifliket a tésztából!
8. A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe!
9. Előmelegített sütőben, 180 fokon addig süssük, amíg szép aranybarnára nem sülnek. A kisült kiflik így néznek ki:
Ebből a mennyiségből egy jó nagy adag süti lesz, amit tálalás előtt hintsünk meg porcukorral, de a mennyiség senkit ne riasszon el, mert garantáltan hamar elfogy!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.