Elkészíteni sem nehéz, ám a sikerhez elengedhetetlen a megfelelő rizs, pontosabban a nálunk “sushi rizs” néven forgalmazott rizs. Apró, kerek semű, nagyon sok vizet magába szív, ezért nem lesz száraz és pergő, mint a hosszúszemű rizsfajták. A megfőtt rizsszemek összetapadnak, de a közhiedelemmel ellentétben nem szétfőtt, kásaszerű a rizs, mert a rizsszemek egészben maradnak, nem mállnak szét. Főzés után így néz ki:
Errő jut eszembe, hogy tegnap este belekukkantottam a TV Paprika egyik műsorába és szomorúan hallottam, amikor a műsorvezető valami olyasmit mondott, hogy “kicsit ragacsosra főztem a rizst, hogy akár pálcikával is lehessen enni”. Nagyon nemes törekvés, de nem hinném, hogy túl jó lenne a kásaszerűre, vagy ragacsora főzött hosszúszemű (pl. jázmin, vagy basmati, vagy X áruházlánc saját márkás) rizs.
A temarisushinál se kísérletezzünk ragacsosra (vagy kásaszerűre) főzött hosszúszemű rizzsel, mert kudarcot fogunk vallani! Ehhez, és minden más sushihoz is, sushi rizs kell. Ha van sushi rizsünk és odafigyelünk a rizsfőzésre, az már fél siker! Utána jöhet a rizsgolyók formázása, ami szintén nem bonyolut és máris kész a temarisushi, ami nagyon jó party kaja, de pikniken is megállja a helyét. A japánok általában nem nagyon díszítik a rizsgolyók tetejét, én is csak azért tetetm egy kevés díszítést rájuk, hogy érzékeltessem, mennyire változatosan lehet őket tálalni. Kevés (wasabis) szójaszósszal és gyömbérrel.
És akkor jöjjön a recept, ahol a rizsfőzésre külön kitérek!
Hozzávalók (kb. 20-22 db temarisushi-hoz):
Rizsfőzéshez:
– 2 kis csésze (nálam kb. 360 ml) sushi rizs (kerek, aprószemű!)
– 2 csésze – 2 tk víz
(Fél siker a megfelelően megfőzött rizs, a rizsfőzés részletes leírása a hozzávalók alatt!)
Rizsecetes keverékhez:
– 4 ek rizsecet
– 1 csapott evőkanál (barna)cukor
– 1 kk só
A rizsecetet keverjük jól el a cukorral és a sóval, várjuk meg, amíg a cukor teljesen elolvad az ecetben! Ezt kell majd a megfőtt rizshez keverni. (Ezzel a keverékkel elkevet rizs a su-meshi.)
Feltét, díszítés:
– 10 dkg füstölt lazac
– 1 közepes tojás+1 csipet cukor+pár csepp szójaszószból omlett
– felaprított kapribogyó+citrom darabkák
– apró kockára vágott uborka+kapor
– apró kockára vágott kaliforniai paprika
– felaprított új-, v. metélőhagyma
– 1 kis darab follpack a rizslabdák formázáshához
1. Rizsfőzés: Mossuk át a rizst háromszor-négyszer (amíg a víz már szinte átlátszó), ezután tegyük a megmosott rizst egy szűrőbe, csepegtessük le és hagyjuk állni legalább fél órát. Ezután tegyük fel főni-párolódni. Sózni nem kell! Kis lángon főzzük, lefedve. (Én a fedő alá még alufóliát is teszek, azért, hogy a gőz ne jöjjön ki. A lábas alá célszerű egy lángelosztót is tenni.) Főzzük addig, amíg az összes víz el nem távozik és a rizsszemek meg nem duzzadnak, majd zárjuk el a lángot, de a fedőt még ne vegyük le legalább 10-15 percig! 15 perc elteltével vegyük le a fedőt és egy bevizezett fakanállal, laza mozdulatokkal keverjük-forgassuk át a megfőtt rizst.
2. A rizst tegyük egy nagyobb tálba és laza mozdulatokkal keverjük hozzá a cukros-sós rizsecetet. Ezzel a sushi készítés egyik legnehezebb része be is fejeződik. Arról, hogy hogyan kell jól elkeverni-átforgatni a rizst az ecetes keverékkel itt egy video, érdemes megnézni! (A japánok olyan edényben keverik a rizst a sushihoz, mint amilyen a videon is látható.)
3. Jöhet a formázás. Csak akkor kezdjük el formázni a sushit, ha már a rizs nem meleg!!!!! Készítsünk elő egy kis tálkában hideg vizet (ezzel nedvesítjük majd az ujjunkat, hogy ne ragadjanak a rizsszemek annyira a kezünkhöz) és egy kis darab follpack-ot.
A follpack közepére fektetünk egy kis darab lazacot.
A lazacra teszünk egy pinpong labdányi rizst, ami nem baj, ha nem szabályos, vagy nem golyó alakú, mert ezután még alakíthatunk rajta!
Fogjuk össze a follpack széleit, és…
…és tekerjük meg a follpack széleket! Ezzel a mozdulattal szép szabályos, gömb alakúra tudjuk formázni a rizsgolyót, és a lazac is szépen a rizshez tapad. Formázás után bontsuk ki a rizsgolyót és kész is az első temarisushink!
Az omlettes temarisushik is hasonlóan készülnek, de először hajszál vékony omlettet kell sütni egy tojásból, egy csipet cukorból és pár csepp szójaszószból. A kész omlettet 2 mm széles csíkokra vágjuk fel, majd:
Tegyünk egy csipet omlett csíkot a follpack közepére, majd az omlettre egy pinpong labda nagyságú rizsgolyót és…
…formázzuk ugyan úgy a rizsgolyót, mint a lazacos verziónál! Díszítés előtt így néznek ki:
A japánok általában így fogyasztják, de ha ez túl geyszerű lenne, akkor kedvünkre díszíthetjük őket. (A díszítésnek csak a képzeletünk szabhat határt.) De már így is finom!
A sushi fogyasztás “hozzátartozói” még a kevés wasabival elkevert (japán) szójaszósz (a japán szójaszósznak más íze van, mint a kínainak és nem is annyira sós) és a pácolt gyömbér. A sushi etikett fontos része, hogy a szójaszószt ne öntsük a sushira, csak picit mártsuk a sushi alját/oldalát bele. (Ha túl sok szójaszószt használunk, az sértő a szakács számára, mert azt feltételezheti, hogy nem ízlik a sushi, amit készített. Azért sem jó sok szójaszószt adni a sushihoz, mert utána sokáig nagyon szomjasak leszünk!) A gyömbér a száj megtisztítására van, azt a célt szolgálja, hogy ne maradjon az előző sushi ízéből a szánkban és ezzel felkészítsük magunkat a következő falatra. (Mondjuk ennek akkor van igazán jelentősége, ha többféle sushit is fogyasztunk.)
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: