A lencse nagyon sokoldalúan elkészíthető, bár sokan legtöbbször csak levesben, vagy főzelék formájában fogyasztják. Érdemes salátában is kipróbálni, vagy éppen pirítósra kenve, lencsepástétomként. Csemege uborkával, pritamin paprikával, vagy éppen illatos lilahagyma szeletekkel isteni és még a vegák is nyugodtan megehetik!
Szilveszterkor egy sajtos krémes partifalat sem hiányozhat az asztalról. Számos olyan hozzávaló létezik (ilyen a friss sajtkrém, a joghurt, a zöldfűszerek) amivel variálhatóak. Az itt található zöldfűszeres sajtkrémgolyó a kevésbé lágy állagú natúr vajkrémből készült, amit petrezselyembe és bazsalikomba forgattam.
Büfé asztalokon a diós lencsepástétom és a zöldfűszeres sajtkrémgolyó is kiválóan megállja a helyét, holnap estig még elkészülhetnek!
Egyetemen volt egy évfolyamtársam, aki vega volt és gyakran hozott otthonról lencsepástétomot. Hogy mi volt benne és hogy készült, a mai napi sem tudom (az évfolyamtársam sem tudta), egy biztos; mindenki nagyon szerette! Hagyma és fokhagyma egészen biztos hogy volt benne, viszont a lencse szemek nem voltak teljesen pépesítve. Gyakran előfordult, hogy körbeültük a dobozt és pirítósra kanalazva ettük a lencsekrémet. Egy ilyen közös lencsézés jutott eszembe, amikor azon gondolkodtam, hogy mit is készítsek lencséből Szilveszterre. Finom a lencseleves és lencsefőzelék is, de ez a lencsepástétom a nap bármely szakaszában és hidegen is fogyasztható. (És még mosatlan sincs sok utána!)
Miután a pirított dió már jól bevállt a sültpaprikás mártogatósnál, úgy döntöttem, hogy a lencsepástétomot is gazdagítom vele. Nem vagyok egy nagy dió-fan, de ezekben a kencékben kifejezetten finom a dió! Bátran merem ajánlani mindenkinek!
Diós lencsepástétom
Hozzávalók: (8-10 adagnyi lesz belőle):
(Ha valaki sokallja ezt a mennyiséget, akkor először csak fél adagot készítsen!)
– 2,5 dl aprószemű, barna lencse
– 2 dl-nyi dió
– 1 nagy vöröshagyma
– 4-6 gerezd fokhagyma
– 1 nagy csokor petrezselyem felaprítva
– 1 tk majoranna (nálam most szárított)
– 1 babérlevél
– só, bors, citromlé ízlés szerint
1. A lencsét megmosom, egy éjszakára beáztatom, majd másnap puhára főzöm sós vízben a babérlevéllel. Leszűröm, de a főzőléből elteszek egy pohárnyit (ezzel hígítom majd akrémet, ha túl sűrű és száraz).
2. Amíg fő a lencse, 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt illatosra pirítom a diót. (Egy tepsiben szétterítem, pirítás közben kicsit megrázogatom-megkeverem, hogy minden oldala egyenletesen piruljon és odafigyelek, nehogy megégjen!) Ha megpirult, kiveszem a sütőből, hagyom hűlni.
3. A vöröshagymát felaprítom és kevés olajon megdinsztelem, majd hozzáreszelem a fokhagymát és még azzal is dinsztelem-pirítom 1-2 percig.
4. A hagymát, diót, apróra vágott petrezselymet, majorannát a lencséhez öntöm, adok hozzá 1-2 evőkanállal a lencse főzőlevéből, kevés frissen facsart citromlevet és botmixerrel pépesítem. Sózom, borsozom és még keverek hozzá egy keveset a főzőléből, ha sűrűnek vagy száraznak találnám.
5. Pirítósra kenve, csemege uborkával, vagy pritamin paprikával, friss lilahagymával tálalom.
Azt hiszem, legközelebb adok hozzá egy kis reszelt citromhéjat is!
Zöldfűszeres sajtkrémgolyók
Hozzávalók (10 golyó lesz belőle)
100 g natúr vajkrém
só
bors
csipet bazsalikom a krémbe
egy halom zöldfűszer (petrezselyem, vagy bazsalikom tetszés szerint)
1. Összetöröm a vajkrémet a villával, sózom, kicsit megborsozom és kis bazsalikomot szórok bele. Összekeverem.
2.Kiskanállal golyót formálok belőle, bár nem ragaszkodom feltétlenül a szabályos golyó formához, csinos kis vajkrémhalmokat rakok a korábban már felaprított friss petrezselyembe és bazsalikomba. Beleforgatom a golyókat és fogpiszkálóval kiszedem, majd tányérra rakom.
A krémsajtos golyóknak számtalan változata létezik: a sajtgolyókat forgathatjuk fűszernövényekbe, mogyoróba, mandulába, pisztáciába, de akár szezámmagba is.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: