Hiába… Az ünnepek után a téli lustálkodás közepén gyakran rátör az emberre valami bűntudat-féle és felmerül – ha nem is a diéta, de – az egészségesebb táplálkozás gondolata… Ilyenkor jönnek a fogadalmak, hogy este 6 után már semmit! Vacsorára csak salátát! stb, aztán vagy lesz valami a dologból, vagy nem…
Azoknak ajánlom ezt a salátát, akik unják a szokásos zöld-, vagy Cézár salátát (aminek az öntete nem éppen diétás) illetve szeretnének a majonézes saláták után valami mást is megkóstolni.
Ezt a salátát a nap bármely szakában meg tudom enni hidegen is, melegen is. A csicseriborsó finom és tápláló (ezen kívül lassan felszívódó szénhidrát is), a friss spenót pedig helyettseíthető bármilyen más friss, zöld salátával.Gyors, egyszerű, finom. És akinek a csicseriborsó nem lenne elég a pikáns öntettel, az bátran gazdagíthatja a salátát sült virsi-, vagy kolbász karikákal is. És még ezek után mondja valaki, hogy a saláták unalmasak!
Hozzávalók: (2 kisebb, vagy 1 jó nagy, kiadós adaghoz)
– 1 doboz csicseriborsó konzerv lecsöpögtetve
– 1 doboz bébi spenót, vagy 10-15 dkg friss spenót
– 10-12 dk koktél paradicsom negyedekbe vágva
– fél csokor petrezselyem felaprítva
– 1 ek olaj
– 1-2 gerezd zúzott fokhagyma+1 tk római kömény
– só, bors
– sült virsi/kolbász karikák (elhagyható)
– lilahagyma karikák
Az öntethez:
– 1-2 ek olíva olaj
– 1/2-1 citrom leve (de lehet pl. citomlé-narancslé 1:1 arányban is)
– só, bors
1. Egy serpenyőben olajat hevítek, beleszórom az őrölt római köményt és 1-2 percig kavargatom, pirítom, majd hozzáadom a csicseriborsót és addig sütöm-pirítom, amíg egy vékony, sült kéreg nem keletkezik rajta (kb. 5 perc). Ezután hozzáadom a zúzott fokhagymát és azzal is sütöm még 1-2 percig.
2. Közben megmosom és negyedekbe vágom a koktél paradicsomot és egy tálban elkeverem a bébi spenóttal és néhány szelet lilahagymával. Ha nem bébi spenótot használok, akkor a spenót leveleket megmosom, megtisztítom, félbe vágom, majd egy tálban 360 Watton 1 percre a mikróba teszem. (Ettől picit puhább lesz a spenót, viszont nem esik össze, nem ereszt levet, szóval friss marad.)
3. A pici üvegbe öntöm az olíva olajat, a frissen facsart citromlét, só, borsot és jól összerázom.
4. A spenóthoz és a paradicsomhoz adom a csicseriborsót, meghintem apróra vágott petrezselyemmel, összeforgatom az öntettel, ízesítem, ha szükséges sóval és borssal, és kész! Akinek ez így nem elég, meghintheti a salátát sült virsli, vagy kolbászkarikákkal is.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: