Az ünnepek alatt csudajó receptet kaptam. A “csokis keksz” névre hallgató édesség annyira vékony és ropogós, hogy nekem már-már csokis chipsre hasonlít. Ropogós csokis keksz, tuile, vagy chips, nekem mindegy is, ez a recept zseniális. Eredetileg tört kakaóbabbal készül, amitől jellegzetesebb lesz az íze, és jóval ropogósabb is lesz. Be kell valljam, most lusta voltam kakaóbabért mászkálni, de ha legközelebb a belvárosban járok, venni fogok (speciális fűszerboltban könnyen kapni ilyesmit). Most étcsokoládéval készültek ezek a csoki chipsek.
Recept (kb. 12 db chipshez):
15 g liszt
50 g porcukor
5 g fekete kakaópor
45 g vaj
1 ek tej
12 g étcsokoládé apró darabokra törve
1. A sütőt 180 fokra kapcsolom, gázsütőben 6-os fokozat. A lisztet, porcukrot, kakaóport összekeverem. A vajat a lábosban a tejjel összemelegítem addig, amíg a vaj el nem olvad, kicsit kihűtöm, majd a lisztes keverékhez öntöm. A darabokra tört étcsokit is hozzáadom és jól összekeverem.
2. Nem használtam habverőt, csak fakanállal összekevertem alaposan az egész masszát, majd kis halmokat raktam a tepsire. A recept szerint sütőpapírra kell rakni a kupacokat, azzal viszont mostanában annyira meggyűlt a bajom, legutóbb az összes sütire ráragadt, hogy inkább nem próbálkoztam. Itt jelezném, hogy nagyon távol kell rakni egymástól a halmocskákat, mert különben egybefolynak a chipsek (én így jártam). A sütőben 8 percig kell sütni, nem tovább, mert égett íze lesz.
A recept szerint itt most sodrófát kéne ragadnom és mikor kiveszem a sütőből a chipseket, rá kellene simítanom a sodrófára, hogy görbe, chips formájuk legyen. Nekem ez nem sikerült, de a ropogós chips feeling így is megvolt. Ha mégis sodrófázni támadna kedve valakinek, arra kell figyelni, hogy a sütőből kivéve kicsit hagyni kell hűlni a chipseket, majd mikor már nem törnek, akkor felszedhetők. Ha még törik, kicsit várni kell. Utána már rásimíthatók a sodrófára vagy egy palackra, hogy felvegye a formáját.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.