Ebben a januári szürkeségben és hidegben jól esik egy gyorsan elkészíthető, finom leves, ami nemcsak a színével gyönyörködtet, de tartalmas is. Főleg a karamellizált hagymával és a ropogósra sült bacon-nel! A levesbe egy evőkanál citromlé is került, azért, hogy ne sötétedjen be a színe. Ez a pici citromlé pedig különösen friss ízt ad a levesnek. Amíg a borsó fő, a bacont és a hagymát el lehet készíteni. Pirítóssal már meg is van a vacsora!
Hozzávalók:
(Itt csak általánosságokat írok. Ha valaki sűrűbb levest szeretne, kevesebb folyadékot, aki hígabbat a végén több folyadékot adjon a leveshez Mindig 40-50 dkg mirelit borsóból készítem.)
– 2 szelet sült bacon/fő
– fél hagyma/fő (a karamellizált hagymához)
– 40-50 dkg zöldborsó+1 kis fej hagyma felszeletelve
– csirkealaplé
– 1 ek citromlé
– olaj, só
1. 1 ek olajon először pirítsuk néhány percig a hagymát majd adjuk hozzá a borsót és öntsük fel csirkealaplével úgy, hogy kb. 1 ujjnyi vastagon ellepje. Lefedve főzzük puhára.
2. Közben egy serpenyőben süssük meg a bacon szeleteket, amjd a bacon zsírjában karamellizáljunk hagymát lassú tűzön. (A hagymát vékony karikákra vágom, és lassú tűzön, időnként megkeverve kb. 10 perc alatt karamellizálom. Több hagyma esetén a bacon zsírjához adjunk még olajat, és a karamellizálási idő is hosszabb.)
3. Ha borsó megpuhult, botmixerrel pépesítsük, adjuk hozzá a citromlevet (ami megakadályozza, hogy a mixelés miatt megbarnuljon a borsó) majd csirkealaplé hozzáadásával hígítsuk ízlés szerint. (Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.)
4. Tálaláskor tegyünk 1-2 kanál karamellizált hagymát a levesbe, majd morzsoljuk az egyik bacon szeletet a leves tetejére. (A másik szeletet meg csak tegyük a levesbe díszítésként.) Néhány csepp olíva olajjal díszíthetjük.
Isteni!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: