Wannabe Chef

Chili szószos garnélarák

Ma van a kínai újév és ezzel beléptünk a sárkány évébe. Juhé! Úgy éreztem, hogy ebből az alkalomból készítenem kell néhány kínai ihletésű finomságot. A menüből (kép alább) most a kedvencem a chili szószos garnéla és a mangó puding volt.

A menü: rizsleves húsgombóccal, baozi, narancsos csirke (a recept már feltöltve), mangó puding, chili szószos garnéla

 

A kínai étkezésre jellemző, hogy szinte minden ételt egyszerer szolgálnak fel és az étkezés során bármikor szabadon válthatnak egyik ételről a másikra. Az ételeket kiteszik az asztalra, mindenki kap egy kisebb tányért, amire kiszedheti magának, amit meg szeretne enni és az ételeket tetszőleges sorrendben lehet elfogyasztani. Tehát nem egy nagy adag ételt esznek, hanem többféle ételeket kisebb adagokban.

A chili szószos garnélarák is egy gyakori kínai fogás, ám nem csak a kínai konyhában, hanem több, más távol-keleti konyhában is kedvelt fogás. (Kár, hogy nálunk egyelőre még elég drága a garnéla…) Elkészíteni sem nehéz; először olajban megsütjük a garnélákat, aztán elkészítjük az illatos chili szószt majd a rákokat a szószba forgatjuk és már kész is! Illatos, forró jázmin rizzsel tálaltam.

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

 

A sült garnélákhoz:

– 30 dkg garnélarák (lehet nyers is, vagy előfőzött is)

– 5 ek étkezési keményítő

– 6 ek víz

– 1 tojás fehérje enyhén felverve

– 1 ek olaj ( a panírhoz)

– olaj a sütéshez, só a rák sózásához.

 

A chili szószhoz:

– 1 ek reszelt friss gyömbér

– 3-4 gerezd zúzott fokhagyma

– 1 csemege hagyma fehér része felaprítva

– 0,5 dl ketchup

– 120 ml csirkeleves (fél bögrényi)

– 1 ek cukor

– 1 ek chili paszta (kapható ázsiai boltokban), ha ez nincs, harissa, vagy akár Erős Pista (bár ez utóbbi nem az igazi, de megteszi, ha nincs más)

– 1 ek olaj

– 1 tk keményítő+1 ek víz

 

1. Egy olyan dobozban, amiben a garnélákat majd panírozni tudom, feloldom az 5 ek keményítőt a 6 ek vízben, félreteszem, amíg a keményítő le nem üllepedik. Leöntöm róla  vizet, hozzákeverem a tojás fehérjét és az 1 ek olajat.

2. Egy lábosban olajat melegítek a rákok sütéséhez. Ha nyersek a rákok, először megtisztítom őket (a farkukat leveszem, a “bélcsatornájukat” kihúzom), ha már előfőzöttek, enyhén sózom őket és miután megforgattam a panírban őket, kisütöm a meleg olajban. Papírtörlőre szedem.

3. Egy serpenyőben fehevítem az 1 ek olajat, beledobom a fokhagymát, a gyömbért, a hagymát és pár percig kevergetve pirítom (finom illata lesz!). Közben egy tálban összekeverem a ketchup-ot a cukorral,a chili krémmel és a csirkelevessel, majd amikor a gyömbéres fokhagyma már illatos, ráöntöm a leveses keveréket, összeforralom. Amikor felforrt, a szószhoz keverek az 1 ek vízben floldott keményítőt és forralok a szószon egyet. Ezzel a szósz kész.

4. A szószba forgatom a sült garnélákat. Forró rizzsel tálalom, a tetejére díszítésként pár karikát tehetünk a hagyma zöldjéből.

Aki esetleg fél, hogy túl csípős lesz a szósz, először kisebb mennyiségű paprika krémet tegyen szószba és később ízesítse még a szószt!

Ebből a mennyiségből kb. 2-3 adag lesz, persze úgy 2-3 adag, hogy van más étel is, pl. a narancsos csirke. Hamarosan jön a  rizsleves és a mangó pudig receptje is. 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Araniel says:

    Okés 🙂 Amúgy a nagyobb újságosoknál megtalálod 🙂 Csak a gyerek újságok között kell keresni 😀

  2. wannabe chef says: (előzmény @Araniel)

    Feltettem! Itt találod: http://wannabechef.eu/egyeb/isteni-gozolt-gombocok-husos-toltelekkel-nikuman-baozi/
    Ezt a Mondo magazint hol lehet megvenni? majd írd meg, melyik számban jelenik meg!:)

  3. Araniel says:

    Hát már le kellett volna adnom:D Ha jól emlékszem a márciusi számban fog megjelenni. Hétvégén akarom megírni a cikket.

  4. wannabe chef says: (előzmény @Araniel)

    Semmi akadálya, hamarosan felteszem akkor a nikuman (baozi) receptet is. Csak annyi a kérés, hogy jelöld meg a forrást. Mikor lesz lapzárta?

  5. Araniel says:

    Jajj de jó, hogy megláttam most ezt a postot. Már akartam kérdezni, hogy felhasználhatnám a nikuman receptedet a következő Mondo-s cikkemhez? Persze a blogod is oda lenne írva, mint a recept forrása.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!