Wannabe Chef

Melegítő leves sok “tésztával”, kacsamellel és sült póréhagymával

Ez az étel a leves, illetve az egytálétel újraértelmezése számomra, mert egy kicsit leves is és kicsit egytálétel is; a melegítő levesben sok-sok finom szoba tészta (hajdinalisztből készült tészta) lapul, a tetején sült kacsamell szeletekkel és sült póréhagyma darabokkal. Amellett, hogy gyorsan elkészül, tartalmas és finom is. Tartalmas ebédként vagy vacsoraként is jól megállja a helyét; utána szinte már mást nem is kíván az ember.

Kamonanban soba - melegítő leves szoba tésztával, kacsamellel és póréhagymával

Ez egy japán étel (japánul:”Kamonanban soba”), de ez se riasszon el senkit sem, mert a recept végén megadok “helyettesítő” alapanyagokat, amivel néhány hozzávaló helyettesíthető. Igaz, úgy már nem lesz az igaz a leves, de az alternatív helyettesítők felhasználásával is nagyon finom ételt készíthetünk, gyakorlatilag percek alatt.

Előljáróban elmondanám, hogy a “tésztás” levesek a kelet-ázsiai konyhákban tulajdonképpen egytálételek; egy jó nagy adag levesben sok-sok tészta van, általában zöldségekkel, hússzeletekkel megspékelve. Elfogyasztása után az átlag ember már nem nagyon kíván mást. Ha tehát gyoprsan szeretnénk valami finomat, táplálót és különlegeset, akkor csak ajánlani tudom ezt a levest.

A hozzávalók elemzésére, leírására most nem térek ki, mert nemrégiben megjelent egy nagyon jó összefoglaló a Díványon a japán konyha alapjairól, és az írás annyira jó, hogy csak ismételgetni tudnám azt ott leírtakat. De jöjjön a recept:

Hozzávalók (2 nagy adaghoz):

– 1/2 kacsamell (ha nem szeretjük, a zsíros rész levágva, de őrizzük meg!), kb. fél cm-es szeletekre vágva

– 6-8 db, 4-5 cm-hosszú póréhagyma fehér része (ha lehet, vékonyabb pórékat keressünk)

– 1 ek vodka (vagy főző sake)

dashi ízlés szerint (1-1,2 liternyi)

– 1 ek keményítő

– 3-4 ek szójaszósz

– 1 ek barnacukor

– 2 köteg szoba tészta

– só, újahgyma zöldje vagy petrezselyem zöldje, v. korinader felaprítva a díszítéshez

– só

 

1. A felszeletelt kacsmell szeleteket egy tálba teszem, meglocsolom 1 ek vodkával, rászórom a keményítőt és kézzel jól összekeverem, félreteszem.

2. Egy lábasban összekeverem a dashit, szójaszószt, a barna cukrot, felforralom majd ízlés szerint sózom; közben egy másik lábasban vizet forralok és kifőzöm a szoba tésztát (kb. 6-8 perc), majd leszűröm, átmosom hideg vízzel.

3. Egy serpenyőben kisütöm a kacsahájat ( a tepertő jó lesz majd lilahagymával!). A serpenyőben csak 1-2 ek-nyi zsírt hagyok, erre dobáloma  kacsamell szeleteket, a póré darabokat, lefedem és 2-3 percig sütöm. Leveszem a fedőt, megforgatom a hússzeleteket és a hagymát és addig sütöm, amíg a hús átsül (akár pirítani is lehet kicsit!) és a hagyma megpuhul.

4. Tálalás: tálkákba szedjük a  tésztát, ennek tetjére teszzük a kacsamell szeleteket és 3-4 db sült póré darabot. Rámerjük a “levest”, a tetejét apróra vágott újhagyma zöldjével, petrezselyemmel, vagy korianderrel díszítjük.

Aki nem tudja a dashihoz az instant port vagy a hozzávalókat beszerezni, próbálkozhat zöldség alaplé+szójaszósz keverékével is, erer is van egy receptünk, méghozzá itt! Aki nem tud szoba tésztát beszerezni… Hát, az igazán sajnálhatja, mert nagyon egészséges és finom is, de nekik ajálljuk a hiper-szupermarketekben, ázsia boltokban is kapható “Mie” tésztát, amit elég csak leforrázni és pár percen belül megpuhul. (Nem üvegtészta!)

Bátran próbáljátok ki, ebbena  levesben senki enm fog csalódni és senki nem marad utána éhes!

További szoba receptek itt, itt, itt és itt.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!