Wannabe Chef

Mini skót tojások

Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik szeretnék kicsit feldobni a szokásos fasírtot/tojásos fasírtot. Nálunk soha nincs tolongás az egybesült fasírtért, akár van a belsejében tojás (Stefánia szelet, apropó, vajon miért Stefánia?), akár nincs… Ezért hát nem is szoktam készíteni, mert úgysem fogyna el. Viszont maga az ötlet, hogy fasírtba tojást süssünk, mindig is tetszett.

A briteknél elég sok helyen árulnak fasírtba bújtatott kemény tojásokat. Skót tojás, piknik tojás, party tojás, snack tojás stb… néven fut. Jól szállítható, így kirándulásokra, tavaszi piknikre és az ebédes dobozba is nagyon jó, hidegtálakon is jól mutat. (Ezt nem árt szem előtt tartani Húsvét előtt!) Ha tyúktojásból készítjük, a legkisebb méretű tojásokat válasszuk, különben óriás méretűek lesznek a skót tojások. Nálam most fürjtojásból készültek, így igazán kicsik maradtak. A szombati kirándulásra onigiri-t (“japán rizsgombóc”) csomagoltam mellé.

Mini skót tojások és onigiri ("japán rizsgombóc")

A skót tojás tulajdonképpen fasírt masszába bugyolált kemény tojás, ezért gyakorlatilag bármilyen jól bevált fasírt receptből elkészíthető. Ha teljesen szabályos tojásokat szeretnénk, érdemes olajban kisütni, mert akkor szép gömbölyűek maradnak. Most kicsit light-osabb tojásokat szerettem volna, ezért sütőben sütöttem ki őket.

Hozzávalók (12-15 db mini skót tojáshoz, ez a wannabe verzió):

 

-12-15 db kemény fürjtojás

– 50 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen is jó)

– 1 kisebb vöröshagyma nagyon apróra vágva, v. lereszelve

– 1 tojás

– 1 púpos ek zabpehely liszt+2ek zsemlemorzsa vagy1/2-1 zsömle tejbe áztatva

– só, bors, 1 csipet szerecsendió

– liszt

– a tálaláshoz ketchup

 

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

2. Dolgozzuk jól össze a darált húst a hagymával, a fűszerekkel, a zabpehely liszttel és a zsemlemorzsával (vagy a tejbe áztatott, kinyomkodott zsömlével).

3. A skót tójás formázása: a kemény, megtisztított tojást hempergessük meg lisztben, majd egy pinpong labda nagyságú fasírt masszába burkoljuk be, gyúrjunk golyó alkú kis fasírtokat.

4. A megformázott golyókat tegyük olajjal kikent/sütőpapírral bélelt tepsibe és kb. fél óra alatt süssük meg. (Sütés közben érdemes egyszer megforgatni őket).

(Tálaláskor adhatunk mellé ketchup-ot.)

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. wannabe chef says: (előzmény @jókaja)

    Köszönjük szépen, hogy megosztottad velünk!:)

  2. jókaja says:

    A Stefánia elnevezés eredetéről itt olvashatsz:
    http://jokaja.hu/mini-stefania-fasirt-golyok/

    Mutatósak, és nyilván finomak lettek 🙂

  3. Newsee says:

    Stefánia belga hercegnő második férjével, Lónyay Elemérrel Magyarországon élt, imádta a magyar konyhát és a vagdalt mellett nevét viseli a Stefánia-rizottó, a Stefánia-fészek, a Stefánia-felfújt és a Stefánia-torta is.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!