Elronthatatlan, gyors, különleges, illatos, egészséges és nem utolsó sorban nagyon finom is. Sokáig sorolhatnám még ennek az ételnek a pozítivumait, de helyette csak annyit mondok; próbáljátok ki! Higyjétek el, megéri!
Sokan nem szeretik a halat. Kíváncsi lennék, hogy miért? Megmondom őszintén, az édesvizi halak nekem sem annyira a kedvenceim, mert valljuk be őszintén, hogy egy pici akváriumban fulladozó, tépett uszonyú ponty nem éppen étvágygerjesztő… Vagy ha belegondolok gyermekkorom nyaraiba, amikor nagypapám hazaállított néhány pici keszeggel, amik néha pocsolya ízűek voltak és teljesen tele voltak apró, pici szálkákkal! (Nagymamám olyankor mindig azt mondta, hogy “Vajon miért hoztad haza ezt a pár falevelet?”). Igazából a tengeri halakat szeretem, de persze az édesvízi halak között is akadnak kedvenceim. Ott van például a süllő, vagy a nyári strand klasszikus, a hekk! De a pisztráng is nagyon finoman elkészíthető és nem kell feltétlenül ragaszkodni a lisztes panírhoz és a mandulához sem!
Én már nagyon várom a tavaszt és néha kifejezetten jól esik egy kis friss íz, ezért ezt a pisztrángot fokhagymás-citromos-petrezselymes szósszal készítettem el. A pisztrángot sütőzacskóban sütöttem kb. 15-20 percig, utána kinyitottam a zacskót és tovább sütöttem még pár percig. Semmi liszt, semmi panír! Tálaláskor pedig leöntöttem az illatos fokhagymás-citromos-petrezselymes szósszal. Ha gyorsan szeretnétek finomat és különlegeset, próbáljátok ki!
És akkor jöjjön a recept:
Hozzávalók (1 személyre):
– 1 pisztráng
– só, 2 nagy gerezd zúzott fokhagyma, kevés fehérbors, kb. 2 dkg vaj
– 1 ek olaj (vagy 1-2 dkg vaj)
– 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
-1/2-1 csokor felaprított petrezselyem
-sütőzacskó
1. A megtisztított, megmosott pisztrángot csepegtessük le, papírtörlővel itassuk fel róla a vizet. Sózzuk, enyhén borsozzuk, kenjük be 1 gerezd zúzott fokhagymával úgy, hogy kívülre és a belsejébe is jusson. Tegyüka sütőzacskóba, tegyük mellé a vajat. A zacskó száját kössük be és 180 fokos sütőben süssük 15-20 percig. Ekkor vágjuk fel a zacskót és süssük további 5 percig.
2. Amíg a hal sül, elkészítjük a szószt: 1 ek olajat (vagy kevés vajat) hevítünk, majd a másik gerezd zúzott fokhagymát kicsit pirítjuk az olajban (de vigyáttunk, ne égjen) kb. 1-2 percig, majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és a petrezselyemzüldet és picit pároljuk, amíg a petrezselyem össze nem esik kissé. Lezárjuk alatta a tüzet, felöntjük citromlével, sózzuk, borsozuk és kész.
3. Tálalás: A pisztrángot tányérra tesszük, ráöntjük a vajat, majd a pisztrán tetejére a petrezselyemzöldes szószt. Párolt rizzsel vagy burgonyával (esetleg krumplipürével) tálaljuk.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
A receptet köszönöm! Mutatja, hogy a fokhagymás-petrezselymes pisztráng elkészítésének elég széles a palettája!
ui: A hekk az tengeri hal. 😉