Wannabe Chef

Tavaszi zöldséges quiche

Múlt héten francia főzőkurzuson jártam, mert imádom a francia ételeket, nagyon sokoldalú a konyhájuk…. A francia konyha hagyományos étele a quiche, aminek alapja a klasszikus vajas tészta. Helyette használható leveles tészta is, de az nem lesz olyan finom omlós. Ebbe kerül az aktuális zöldség, vagy hús majd a tejszínes sajtos krém. Lehet sós, de akár édes változat is. A francia főzőkurzuson quiche-t is sütöttünk, sok-sok zöldséggel (cukkinivel, répával, gombával) és kéksajttal a tetején. Itthon én is megsütöttem a saját verziómat, a recepten annyit módosítottam, hogy gombával, spenóttal készítettem, került bele egy kis répa is a színe miatt, és pirított bacon az íze kedvéért, mert azzal nem lehet elrontani semmit.

 

Zöldséges quiche, spenóttal, gombával, répával

Recept (egy 20-as quiche formához):

Az omlós-vajas tésztához:

100 g liszt

50 g vaj

1 tojás sárgája

1 ek tejföl

pici só

 

A tejszínes mártáshoz:

1 tojás

50 g krémsajt

1 dl főzőtejszín

100-150 g kecskesajt 

bors íz szerint

késhegynyi szerecsendió

 

Zöldségekhez:

marék felkockázott bacon

300 g zöldség (pl. gomba, spenót, répa)

1 fokhagyma

olívaolaj

 

Elkészítés:

1. A lisztből és a vajból, egy tojássárgájával, tejföllel és csipetnyi sóval tésztát gyúrok, majd fél órára fóliába csavarva hűtőbe teszem. A sajtokat, tojást és a tejszínt összedolgozom, fűszerezem.

2. A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tésztát pités tálba nyomkodom, megszúrkálom, és 10-15 percig sütöm. Az utolsó 5 percben megkenem tojássárgájával, ezzel megelőzöm, hogy a tejszínes-zöldséges töltelék eláztassa  később a tésztámat.

3. Amíg a tészta elősül, a spenótot, gombát megpárolom kevés olívaolajon (félpuhára), vagy vajon, és a bacont egy másik edényben pörcösre pirítom. 

4. A tejszínes-sajtos krémet összekeverem a zöldségekkel és a pirított baconnel, majd 190 fokon kb. fél óra alatt aranybarnára sütöm.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!