Végre felbukkant a tavasz egyik hírnöke, a medvehagyma és remélem mostmár visszavonhatatlanul itt a tavasz és hamarosan kezdetét veszi a szebbnél-szebb, színesebbnél-színesebb zöldségek pompás felvonulása! Ezt a felvonulást a medvehagyma nyitja, amit sajnos csak nagyon rövid ideig élvezhetünk ezért ilyenkor mindig nagy nálam a dilemma, hogy mit is készítsek belőle? Egyelőre csak egy csokorral vettem (amit útban hazafelé már meg is bántam), ezért nagyon beosztóan kellett vele bánnom, hogy elég legyen a főétel ízesítésére is és ehhez a leveshez is. És hogy milyen főételt és hogyan ízesítettem vele? Arra később, a hét folyamán még visszatérek, de most jöjjön a leves!
Mivel a főétel ízesítéséhez is szükségem volt egy kevés medvehagymára, a leveshez viszonylag kevés maradt. Ekkor jött az ötlet, hogy a levesbe turmixolom még az alaplében főtt zellert is. Az összhatás nagyon kellemes lett!
Hozzávalók:
– 1 kis csokor medvehagyma (kb. 10 dkg lehetett?) csíkokra vágva
– 2 dkg vaj
– 6-7 dl alaplé (recept legalul)
– 2-3 dl tejszín (nálam 10%-os)
– 1 ek (zabpehely) liszt
– só, fehérbors, újhagyma zöldje a díszítéshez
– néhány szelet pirított rozskenyér (vagy bagett) és kevés rokfort
1. A vajat egy lábasban megolvasztom, a metélőhagymát rádobom és 2-3 perc alatt megfonnyasztom, majd felöntöm alaplével és felforralom.
2. A felforrt leves a turmixgépbe öntöm, hozzáadoma felkockázott, főtt zellert és összeturmixolom, majd visszaöntöm a lábasba.
3. Egy tálkában simára keverem a (zabpehely) lisztet a tejszínnel, szedek hozzá pár kanál meleg levest, elkeverem, amjd ezta keveréket a leveshez öntöm és újra felforralom, közben ízesítem sóval és fehér borssal.
4. A pirítóst megkenem rokforttal és pár percre sütőbe tolom (ha van grill fokozat, azt is bekapcsolom), hogy a rokfort a kenyérre olvadjon.
5. Tálaláskor alevest megszórjuk a felkarikázott újhagyma zöldjével és a rokfortos crostini-vel tálaljuk.
Ezen a héten jelentkezem még a főétel receptjével is, ígérem, izgalmas lesz!
Az alapléről: A krémlevesekhez és a zöldséglevesekhez is szoktam alaplevet készíteni. Gyakorlatilag mindent belefőzök, ami itthon akad, de az alap a sok-sok zöldség és soha nem teszek bele sót, mert ez mindig csak egy enyhe alaplé, ami majd a levesekben fog kiteljesedni. Most csirkecsontot (felsőcombok csontozásából visszamaradt), csirkeszárnyat, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát és kevés zellergumót főztem 2 órán át.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.