Wannabe Chef

Húsgolyók paradicsomos szószban

Mikor előszőr jártam kedvenc tapas bárunkban, a paradicsomos húsgolyók volt az első spanyol tapas, amire ráböktem az étlapon. A húsgolyócskákat kétféle húsból készítik (marhából és sertésből), és fűszeres paradicsomszószban főzik puhára. A tapasokban a hosszas falatozást szeretem a legjobban: egyik sem főétel, ezért a tapas bárban mindig többet választunk (Spanyolországban kísérőként fogyasztják, szeszes italok mellé). A múlt hónapban ismét alkalmam volt részt venni a Chefparade Főzőiskola egy újabb kurzusán, ahol nagy örömömre a paradicsomos húsgolyócskákat is elkészítettük.  

Paradicsomos húsgolyó

Recept (kb 15 húsgolyóhoz):

250 g darált hús

100 g zsemlemorzsa

1 tojás

1 ek paradicsompüré

2 fokhagyma gerezd  aprítva

2 szál újhagyma

2 tk tárkony

1/2 tk kurkuma

só, bors ízlés szerint

2 konzerv hámozott paradicsom (felkockázva)

paradicsomlé

1 ek cukor

2 ek vörösbor 

bazsalikom, rozmaring (aprítva)

1. Nagyobb tálban összekeverem a húsgolyó hozzávalóit: a darált húst, paradicsompürét, zsemlemorzsát, tárkonyt, fokhagymát, újhagymát, tojást, kurkumát, sót, borsot. Ebbe a húsgolyóba nem kerül vöröshagyma, mert akkor már hamburger húst kapnánk. Összegyúrom, és kb. 15 golyót formázok a masszából.

2. Egy serpenyőben olajat melegítek, amiben a golyócskákat megforgatom. Nem sütöm meg teljesen, csak az külsejüket megpirítom. Ha ezzel kész vagyok, benne hagyom őket a serpenyőben.

3. Mikor elkészültem a husigolyók pirításával, előkészítem a paradicsomszószt egy tálban: a konzerv paradicsomszószból az egész paradicsomokat villával összenyomkodom, hozzáadom a bort, majd a fűszereket is (bazsalikomot, rozmaringot), cukrot és kevés paradicsomlét, majd ezt a fűszeres szószt ráöntöm a húsgolyókra.

4. Tovább főzöm a golyócskákat, amíg puhák nem lesznek. Ez 20 perc lehet hústól függően. Hétköznap estére tökéletes vacsora.  

Utánaízesítem sóval, borssal és forrón tálalom.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!