Mikor előszőr jártam kedvenc tapas bárunkban, a paradicsomos húsgolyók volt az első spanyol tapas, amire ráböktem az étlapon. A húsgolyócskákat kétféle húsból készítik (marhából és sertésből), és fűszeres paradicsomszószban főzik puhára. A tapasokban a hosszas falatozást szeretem a legjobban: egyik sem főétel, ezért a tapas bárban mindig többet választunk (Spanyolországban kísérőként fogyasztják, szeszes italok mellé). A múlt hónapban ismét alkalmam volt részt venni a Chefparade Főzőiskola egy újabb kurzusán, ahol nagy örömömre a paradicsomos húsgolyócskákat is elkészítettük.
Paradicsomos húsgolyó
Recept (kb 15 húsgolyóhoz):
250 g darált hús
100 g zsemlemorzsa
1 tojás
1 ek paradicsompüré
2 fokhagyma gerezd aprítva
2 szál újhagyma
2 tk tárkony
1/2 tk kurkuma
só, bors ízlés szerint
2 konzerv hámozott paradicsom (felkockázva)
paradicsomlé
1 ek cukor
2 ek vörösbor
bazsalikom, rozmaring (aprítva)
1. Nagyobb tálban összekeverem a húsgolyó hozzávalóit: a darált húst, paradicsompürét, zsemlemorzsát, tárkonyt, fokhagymát, újhagymát, tojást, kurkumát, sót, borsot. Ebbe a húsgolyóba nem kerül vöröshagyma, mert akkor már hamburger húst kapnánk. Összegyúrom, és kb. 15 golyót formázok a masszából.
2. Egy serpenyőben olajat melegítek, amiben a golyócskákat megforgatom. Nem sütöm meg teljesen, csak az külsejüket megpirítom. Ha ezzel kész vagyok, benne hagyom őket a serpenyőben.
3. Mikor elkészültem a husigolyók pirításával, előkészítem a paradicsomszószt egy tálban: a konzerv paradicsomszószból az egész paradicsomokat villával összenyomkodom, hozzáadom a bort, majd a fűszereket is (bazsalikomot, rozmaringot), cukrot és kevés paradicsomlét, majd ezt a fűszeres szószt ráöntöm a húsgolyókra.
4. Tovább főzöm a golyócskákat, amíg puhák nem lesznek. Ez 20 perc lehet hústól függően. Hétköznap estére tökéletes vacsora.
Utánaízesítem sóval, borssal és forrón tálalom.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: