A legutóbbi spanyol tapas kurzustól annyira feltöltődtem, hogy azóta, ha időm engedné megállás nélkül csak tapasokat készítenék a konyhámban. Újabb kísérletem húsvéti sonka hasznosítására a burgonyás hagymás omlett (tortilla de patatas), ami füstölt pulykasonkával vagy pörcösre pirított bacon szalonnával is elkészíthető. Sokacz Bernadett, a spanyol tapas kurzus vezetője megmondta mitől lesz “igazi spanyolos” az omlettünk: akkor, ha a belseje picit még lágy marad, de kívül néhol megég a hagyma, és az sem baj, ha a krumpli benne néhol darabosabbra törik. A serpenyőben egy fa serpenyőlapáttal tudjuk megnézni hogy elég szilárd-e az omlett alja. Mikor elég sültnek látszik, akkor lehet megfordítani. Ez a legördöngösebb része. A serpenyő fölé helyezve egy kicsit nagyobb tányért, az omlettet tojásostól, serpenyőstől, tányérostól a levegőbe a megfordítjuk. A titka, hogy közben szorosan egymáshoz nyomjuk a serpenyőt és a tányért, így nem csúszik szét a kettő. Ezután az üres serpenyőt a tűzre lehet tenni, az omlettet pedig óvatosan vissza lehet csúsztatni a nyers felével lefelé a serpenyőbe. További néhány perc sütés után kész is van!

Burgonyás hagymás omlett
Recept (2 fő részére):
4 egész tojás
250 g burgonya
50 g csíkokra vágott parasztsonka / füstölt pulykasonka / felkockázott bacon
1 fej vöröshagyma
3 ek olaj a sütéshez
só
1. Megtisztítom a burgonyát és apró kockákra (1X1 centisre) vágom, majd forró sós vízben félpuhára főzöm.
2. Előkészítem a hagymát, a tojásokat, és a többi hozzávalót. Serpenyőbe kevés olajat öntök, hevítem és ebben megfonnyasztom a csíkokra vágott hagymát, majd kis idő múlva beledobom a sonkacsíkokat is. A tojásokat mély tálba ütöm, lazán összekeverem és megsózom, de sonka vagy bacon miatt nem kell sok só bele.
3. Mikor a krumpli félig megfőtt, leöntöm róla a vizet. Ez idő alatt a hagyma és a sonkacsíkok az olajban süldögélnek. Hozzáadom a krumplit és aranybarnára sütöm. Leöntöm róla az olaj nagy részét, és csak annyit hagyok benne, amennyi egy tojásrántottához kell. (Ilyenkor adható hozzá a többi zöldség: például cukkini, spárga). Párszor átforgatom, majd ráöntöm a tojást, de nem kevergetem!
4. Ekkor jön a forgatásos művelet. Mikor a fa serpenyőlapáttal megnéztem, hogy elég szilárd-e az alja, a serpenyő fölé helyezem a nagyméretű tányéromat, amivel be tudom fedni az egész serpenyőt. Miközben megfordítom a serpenyőmet, a másik kezemmel a tányért folyamatosan a serpenyőhöz nyomom (fordítás közben is), hogy ne csússzon le róla a tányér (és közben az omlett se).
5. Ha sikerült és a tányéron van az omlett, utána már csak egy kis munka van vele: vissza kell csúsztatni az omlettet a serpenyőbe, hogy a másik oldala is süldögéljen egy kicsit. További néhány perc sütés után kész is van.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: