Wannabe Chef

ZÖLDSPÁRGA!!!!!

Szeretjük a zöldspárgát és amikor szezonja van, gyakran kerül a salátába, vagy roppanósra párolva a főétel mellé. Imádon az élénk színét és a vicces alakját és persze szeretem az ízét is, különben nem kerülne az asztalra. Összesen csak két aggályom van vele kapcsolatban; az egyik az, hogy nálunk miért nem lehet szinte egész évben kapni? Más országokban szinte egész évben elérhető. A másik, hogy miért hagyják ennyire megnőni a spárgasípokat? Külföldön láttam (és ettem is) egészen kicsi, zsenge zöldspárgákat, annyira zsengék voltak (jóval vékonyabbak is, mint amit nálunk árulnak), hogy az alsó részüket egyáltalán nem kellett levágni, épp csak beledobták a lobogó vízbe máris roppanósra főtt. (Bár lehet, hoyg az valamilyen spéci fajtájú spárga volt.) De akár le kell vágni a spárgasípok alsó részét, akár nem, én így is szeretem és tegnap egy vega barátnőm tiszteletére készítettem is egy gyors, sajtos-zöldspárgás lepényt a kedvenc zöldborsó krémlevesemmel együtt. (Én a magam részére sütöttem egy pár szelet bacon-t a levesbe és kevés feta sajtot is morzsoltam a tetejére!) A zöldspárgás lepényt egyébként kedvünkre gazdagíthatjuk pl. sonka csíkokkal, vagy sült bacon kockákkal (esetleg pár karika sült kolbásszal, vagy virslivel, tojás karikákkal), ha a tetejére is reszelünk sajtot, még tartalmasabb lesz.

Sajtos-zöldspárgás lepény és zöldborsó krémleves

Ha egy gyors ebédet, vagy vacsit szeretnétek, próbáljátok ki!

A zöldborsó krémleves receptje itt.

Hozzávalók a lepényhez:

– Leveles tészta

– 15-16 db zöldspárga (alsó kifehéredett, fás része levágva)

– resezlt sajt (pl. Cheddar, vagy Edami+füstölt fele-fele arányban)

– 1 ek mustár

– só, bors

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy kis lábasban vizet forralunk egy nagy csipet sóval, majd a spárgákat néhány percig főzzük. Nem kell teljesen puhára főzni, maradjon élénk zöld színű és roppanós! Főzés után szedjük egy tányérra. Közben kiszabjuk a tésztát; akkora téglalapot vágjunk ki, amire a képen látható módon a spárgákat rá tudjuk tenni és körben még 1-2 centinyi tészta marad. A tésztát vágjuk körbe, de ne túl mélyen úgy, hogy a lepény “kerete” meglegyen (széleitől 1-2 centinyire), majd süssük az előmelegített sütőben 10-15 percig (elősütés).

2. Az elősütés után kenjük meg a lepényt 1 ek mustárral, 1-2 csipet sóval és borssal hintsük meg. Ezután szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal és fektessük a spárgát a tésztára! Erre is jöjjön kevés só és bors és toljuk be a sütőbe még 15-20 percre (vagy amíg szép piros nem lesz a tészta).

3. Aki akar,a  sütés vége előtt néhány perccel megszórhatja méga  lepényt reszelt sajttal és/vagy sonkával, sült bacon kockákkal…

Pofon egyszerű!

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!