Wannabe Chef

Hétvégi grill

… lett volna, ha nem lett volna olyan meleg! Szeretjük a meleget és annak külön örültünk, hogy a hétvégén ilyen szép idő volt, csak kicsit váratlanul jött és még nem szoktuk meg, ezért nem nagyon akaródzott elővenni a grillt. Helyette hagyományos módon, gyorsan a serpenyőben (és a sütőben) készültek el az ételek. Kihasználva a rövid spárgaszezont a menü a következő volt:

Kalbi (v. galbi, a salátalevélbe göngyölt hús)

Spárgás-csirkés nyársak

Marhahúsba bújtatott zöldspárgák (vagyis “spárga tsukune”)

Zöldspárgás csirkenyárs, spárga tsukune, kalbi

 

Szeretek “csipegetni”, ha csak tehetem, egyszerre többféle ételt is eszem. Persze hétköznap nincs idő a “terülj asztalkám”-ra, de ha adódik egy hosszú hétvége, főleg barátokkal, akkor ki nem hagynám a csipegetős-beszélgetős összejöveteleket! Most is ez volt. Az ételeket viszonylag gyorsan össze lehet dobni, utána pedig már csak eszegetni, beszélgetni kell! Legközelebb már tényleg faszén parázson készítem, mert akkor még finomabb!

Kalbi (v. galbi) salátalevelekbe göngyölve, pikáns-csípős szósszal:

Kalbi (v. galbi)

Ez az egyik kedvencem: 2-3 mm vastagságú, pácolt hússzeletek hirtelen átsütve, majd felaprított fokhagymával, sárgarépa csíkokkal fejessaláta levelekbe tekerve, egy pötty csípős szósszal. Koreai étel, az autentikus verzióról itt, képek is vannak, úgyhogy mindenki megnézheti, hogy az eredeti kalbi milyen húsból, hogyan is készül. Nem kell meglepődni; kézzel és pálcikával eszik; megfognak egy saláta levelet, arra pálcikával egy szelet husit tesznek amire egy pötty szószt kennek, kevés fokhagyma (hiába, a koreaiak szeretik!), julienne-re vágott sárgarépa, esetleg néhány karika újhagyma, aztán összetekerik és hamm, bekapják. Köretként párolt rizst és zöldségeket, savanyúságokat fogyasztanak; ezek a “side dish”-ek (koreaiul “banchan” és pl. olyan zöldségeket kell elképzelni, mint a kollázsban a 3. képen). Jó kis étel kötetelen beszélgetésekhez. Most hajszál vékony sertés combból készítettem.

Hozzávalók:

– 30-40 dkg jó minőségű hús 2-3 (max. 5!) mm vastag szeletekre vágva (nem baj, ha kicsik a szeletek!)

– fejes saláta

– 1 sárgarépa julienne-re vágva+ 1/4 uborka felkockázva

– fokhagyma felaprítva

A páchoz:

– 0,5-0,5 dl szójaszósz és víz

– 1-2 ek sake vagy vodka

– 1-2 ek méz, vagy (barna) cukor

– 2 gerezd zúzott fokhagyma

– 1 csemege hagyma felaprítva (v. 1/2 fej kis vöröshagyma felaprítva)

– 1 teáskanál reszelt gyömbér

– 1/2 éret, reszelt körte (nashi kelelne hozzá, de a mi körténk is jó!)

– 1 teáskanál szezámolaj (elhagyható, de finom illata van!)

– őrölt fekete bors

A pác hozzávalóit összekeverjük, beleforgatjuk a húst és 1-2 órát (de mégjobb, ha egy egész éjszakát) pácoljuk a hűtőben. A pácléből kivéve serpenyőben, vagy grillen átsütjük a húst.

A szószhoz:

– 1 ek miszo

– 1 ek csípős paprikakrém ( a koreai kojujang lenne az igazi, de bármi más is megteszi)

– 1 újhagyma zöldje felaprítva

– 1/2 kk méz és szezámolaj

– kevés szezámmag

A szósz hozzávalóit egy kis tálkában összekeverjük. Ez sós is, édeskés is, csípős is, egy pötty épp elég belőle.

Ha már a hús is megsült, nincs más hátra, mint megenni, pl. úgy, ahogyan ezen a rövid videon is látható.

http://www.youtube.com/embed/PuIOlGrZMqQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Spárgás-csirkés nyársak:

Spárgás-csirkés nyársak és marhahúsba bújtatott zöldspárga

Tulajdonképpen roppant egyszerű; csirkemellet és felső combot (ezt jobban szeretjük, mert szaftosabb és nem szárad ki) felkockázunk és bepácoljuk a kedvenc grillpácunkba. (Én most olíva olaj, római kömény, fokhagyma, só, bors és kevés piros fűszerpaprika keverékébe pácoltam). A zöldspárgát kb. 5 percig főzöm (maradjon roppanós!), majd ha kiscit hűlt, feldarabolom és váltakozva nyársra húzom a csirkehússal (estleg néhány darabka újhagymával). Serpenyőben sütöttem meg, közben a maradék páccal megkenegettem a spárgákat is.

Marhahúsba bújtatott zöldspárgák:

Darált marhahúst ízesítsünk kedvünkre. Én kevés felaprított vöröshagymát, sót-borsot, egy kis csokor felaprított petrezselyemzöldet és 1 ek Wochester szószt dolgoztam össze 1 tojás sárgájával. Az sem baj, ha hagyjuk állni a húst hűtőben pár órán át, hogy az ízek jól összeérjenek. Utána a roppanósra főtt spárgákat vonjuk be egyenletesen, de ne vastagon(!) a darált hús masszával és serpenyőben (vagy grillen) süssük át. Vigyázat, ne szárítsuk ki, tényleg csak pár perc kell, hogy a hús átsűljön, de még szaftos maradjon!

Taboulleh és zöld saláta volt még hozzá.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!