Wannabe Chef

Strawberry on the Shortcake (S.O.S.)

“Ha van egy szelet epres shortcake és a legjobban az epret szereted a tetején, az epret legelőször, vagy legutoljára ennéd meg? A kedvenc részedet szeretnéd megenni először, mert félsz, hogy valaki elveszi tőled? Vagy legutoljára hagynád, mert az a kedvenced?”

Epres shortcake

Ez a süti a “shortcake”. Nagyon dekoratív (kinek ne tetszene a hófehér tejszínhabon a piros eper?) és nagyon könnyű elkészíteni. Az eredeti shortcake tésztája egy kicsit másképpen készül, mint egy hagyományos piskóta és kicsit morzsálódósabb is, de sima piskótából is elkészíthető. (Ha sima piskótából készítjük, nem szükséges  a tésztát “meglocsolni”, viszont ha a hagyományos verzió mellett döntünk, nem árt neki egy kis folyadék, hogy ne legyen annyira morzsálódós,  ráadásul az eperlé pikánssá is teszi a tortát.) Itt most a hagyományos recept következik.

Hozzávalók (18 cm-es torta):

– 3 tojás

– 9 dkg liszt

– 8 dkg cukor

– 2 dkg olvasztott vaj+1 ek tej

– 1/2 vanília kikapart magja

– 3,5-4 dl tejszín

– 2 csapott ek cukor

– eper a díszítéshez+kevés cukor

– 1 ek citromlé+1 ek cseresznye pálinka/eperbor (elhagyható)

– mentalevelek

– sütőpapír, habzsák (vastagabb falú nylon zacskó)

Előmelegítjük a  sütőt 180 fokra, egy lábasban vizet melegítünk és:

1. Egy tálban habverővel 1-2 percig keverjük az egész tojásokat+8 dkg cukrot+a vanília kikapart magját. A tálat a forró víz felé állítom és gőzfürdő felett addig keverem a cukros tojásokat, amíg kb. testhőmérsékletű nem lessz a massza. Ekkor leemelem és fehéredésig tovább keverem. (Krémes, világos színű masszát kapunk).

2. A masszába keverem fakanállal a lisztet, majd az olvasztott lnagyos vajat a tejjel. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm és 170-180 fokon kb. 25 percig sütöm.

3. Sütés után azonnal kiveszem a formából és hagyom a tésztát kihülni. Amíg hűl, az epreket félbe vágom (de 10 szemet egészben félre teszek, ez jön a torta tetejére), kicsit megcukrozom és hagyom állni, hoyg levet eresszen. Az eperlevet majd összekeverem 1 ek citromlével és cseresznye pálinkával/eperborral.

4. A 2 csapott ek cukorból és a tejszínből tejszínhabot készítünk, a kihűlt tésztát félbe vágjuk. (A tetejéből is levághatunk egy hajszál vékony részt, amit ha elmorzsálunk, akkor a torta alját díszíthetjük vele.) A két lap tésztát meglocsoljuk az eperlével.

5. Összeállítás: Az egyik tészta lapot megkenjük tejszínhabbal, rátesszüka  félbe vágott epret, erer megint egy vékoyn réteg tejszínhab jön. Erre a jön a 2. lap tészta (locsolt része alul legyen!). A tortát bevonjuk tejszínhabbal, a tetejét a maradék tejszínhabbal, mentalevelekkel és a félretett eperrel (erre a tortára 10 db kell) díszítjük. (A torta aljára szórhatunk a tészta morzsájából!)

Egy kis visszaemlékezés…

Ilyen sütit (tortát?) először Japánban ettem, nem is tudom miért kellett olyan messze elmenni azért, hogy megkóstoljam, hiszen annyira egyszerű! Az egyik japán folytatásos sorozat címe is S.O.S. (vagyis Strawberry on the Shortcake) volt.

Szerettem ezeket a sorozatokat nézni két okból kifolyólag:

1. A japán sorozatok (“tv drámák”) általában 10-12 részesek, ami azért jó, mert van egy eleje és egy vége. Tudjuk, hogy honnan-hová tart a történet és amikor befejeződik, kicsit szomorkodunk ugyan, de legalább nem kell újabbnál-újabb és képtelenebbnél-képtelenebb eseményeket kitalálni csak azért, hogy a sorozat folytatható legyen.

2. A történetek elég viccesek voltak, sőt, időnként a képtelenség határát súrolták, de a rendezők és a színészek mégis olyan miliőt teremtettek, emivel elhitették, hogy akár valós is lehet(ne) a történet…

(A 3. ok igen prózai: viszonylag kevés japán nyelvtudással is megértettem, miről szól a  történet: :))

A poszt-indító idézet is ebből a sorozatból (Strawberry on the Shortcake) származik, mert az egyik főszereplő ezt a – nem kisebb filozófiai gondolatokat boncolgató – kérdést teszi fel a másik főszereplőnek:

“Ha van egy szelet epres shortcake és a legjobban az epret szereted a tetején, az epret legelőször, vagy legutoljára ennéd meg?”

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!