A sós quiche-k és mini lepények időszakát élem. Úgy érzem, ez most minden alkalomra jó nekünk. Melegen, frissen vacsorára, és legutóbb hidegen is klassz volt reggelire. Most egy születésnapi összejövetelre készítettem apró mini lepényeket. Ugyanúgy, mint kedvenc sós zöldséges quichem, ez a mini lepény is omlós tésztával készült. A tésztát muffin formákban sütöttem ki, és miután a kosárkák kellően aranybarnára pirultak, megtöltöttem a kosárkákat a sajtos fűszeres baconos tejszínes töltelékkel. Kis idő múlva csodaszép egyszemélyes lepények sültek ki. A fiúk is szerették.
Recept (12 lepényhez):
A tésztához
25 dkg finomliszt
só és frissen őrölt bors
12,5 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
4 ek hideg víz
A töltelékhez
15-20 dkg előre felkockázott bacon szalonna
2 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
3 tojás
2,5 dl tejszín
a muffintepsi kikenéséhez puha vaj
a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
1. Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazom a muffintepsi 12 horpadását. Kikeverem a tésztát. A lisztet, a sót, a borsot, és a vajat (apró darabokban) összedolgozom, majd hozzáadom a tojássárgáját és a hideg vizet, és az egészből néhány mozdulattal tésztát gyúrok.
2. A tésztát kinyújtom, egy bögrével 12 darabot vágok ki belőle és a muffintepsi horpadásaiba teszek egy-egy kosárkát (nagyjából 1 cm vékonyan töltsék ki a mélyedéseket). A kosárkákba kis sütőpapírt terítek, azokra pedig nyers rizst öntök, hogy odasimuljon a tésztához.
3. A tésztakosarakat kb. 15 percig sütöm, s ha már halvány aranybarnára sült, kiveszem, és az utolsó 5 percben leveszem róla a papírokat. Ha már megsültek a kosárkák, kiveszem és az aljukat megkenem tojásfehérjével és kivárom, hogy 5 perc alatt kihűljenek. A sütőt 175 fokra leveszem (gázsütőn 4-es fokozat), és nekilátok a tölteléknek.
4. Az előre felkockázott bacon szalonnát pörcösre pirítom, majd félreteszem. A tejszínhez keverem a reszelt sajtot és a tojásokat, majd a felaprított fokhagymát, és a langyosra hűlt bacon szalonnát is. Kézi habverővel simára habarom.
5. A tölteléket a kosárkákba szétosztom és a lepényeket 15-20 perc alatt megsütöm. A megsült lepények tetejét bazsalikomlevelekkel díszítem.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: