Valamelyik nap láttan az interneten egy képet a karalábéfőzelékről. Nem mondom, hogy ellenálhatatlan vágyat éreztem, hogy megkóstoljam vagy elkészítsen, pedig nyersen kifejezetten szeretem a zsenge, tavaszi karalábét. Ha megérzem az illatát (egy kis friss uborkával és paradicsommal vegyülve), mindig egy eső utáni üde rét jut eszembe róla…
Ha főzeléket nem is, de levest azt készítettem belőle pici húsgombócokkal és metélt karalábé levelekkel. Karalábén kívül más zöldség nem is volt benne, viszont nagyon jól sikerült, lesz még folytatás máskor is és lehet, hogy kipróbálom más levesbetéttel is. Szinte pillanatok alatt elkészül és igazi üde, tavaszi leves lesz belőle.
Hozzávalók:
– 1 nagy, zsenge karalábé kb. fél cm-es kockákra vágva
– 4-5 zsenge karalábé levél metéltté vágva
– 1-1,5 liter alaplé (vagy leveskockából készült leves)
– 20-25 dkg darált hús (nálam sertés-marha vegyesen)
– 1 tojás sárgája
– 2 ek rizs
– 1/2 fej hagyma felaprítva
– 1 gerezd zúzott fokhagyma
– fél csokor apróra vágott petrezselyem
– 2 ek zabpehely liszt+1 pohár tejföl
– só, bors, olaj
1. Egy lábasban és egy serpenyőben 1-2 ek olajat hevítek; a lábasban az olajon pár percig párolom a felkockázott karalábét, közben a serpenyőben megdinsztelema hagymát, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát és a petrezselyemzöldet és még 1-2 percig kevergetve párolom.
2. A karalábét felöntöm az alaplével (mi szeretjük, ha nem túl sűrű a leves, ezért 1,5 liernyivel), lefedve elkezdem főzni.
3. Közben elkészítem a húsgolyókat; a húst összekeverem a tojás sárgájával, a hagymás keverékkel, a 2 ek rizzsel és kb. 1 ek zabpehely liszttel, sózom, borsozom. Jól formázható masszát kell, hogy kapjunk.
4. Ha a leves felforrt, pici golyókat formázok (1 kiskanállal kiveszek a masszából, formázom), és beleengedem a levesbe, majd addig főzöm, amíg a karalábé meg enm puhul (max. 20 perc). Ekkor a levesbe dobom a felmetélt zsenge leveleket.
5. A tejfölből 1 ek zabpehely liszttel habarást készítek, behabarom a levest és ízesítem sóval-borssal.
Nagyon finom! Aki szereti a savanykásat, cseppenthet pár csepp, frissen facsart citromlevet is a levesbe!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: