Ha van saját zöldségeskertetek, garantáltan el tudjátok készíteni saját vetésű újrépából, újkrumpliból, érett paradicsomot pedig mindig lehet kapni. Ha nincs zöldségeskertetek (sajnos nekem sincs, de majd egyszer biztosan lesz), akkor irány a piac, vagy a sarki zöldséges. Ezt a paradicsomlevest minden tavasszal megkívánom és elkészítem néhányszor, mert nagyon finom és gyorsan készen van. Párom édesen szereti, én pedig sósan eszem., de a végén általában mindig kompromisszumot kötünk… Bazsalikom és friss majoránna mindkét esetben kerül bele, érett paradicsomból pedig legalább 1 kiló és persze valamennyi betűtészta is. A répától és az újkrumplitól finom krémes lesz, aki szereti, tehet bele 1 szál zellert is, mert nagyon jól illik a levesbe. A recept a sós verzióra íródott.
Friss kerti paradicsomleves
Recept (4 főre):
2 ek olívaolaj vagy kevés vaj
3 db újrépa
1 db nagyobb újkrumpli
1 szál zeller
1 kg érett paradicsom
só, bors
1 szál friss majoránna
1-2 szál friss bazsalikom
betűtészta a kívánt mennyiségben
1. Megtisztítom és felszeletelem a répát, burgonyát, a szál zellert és kevés olajon rövid ideig párolom. A megtisztított, meghámozott paradicsomokat feldarabolom, hozzáadom a többi zöldséghez. Nem kell kis darabokra vágni, mert később mennek együtt a turmixgépbe. Sózom, borsozom, majoránnával, bazsalikommal fűszerezem. A paradicsomokkal együtt még legalább 5 percig lefedve párolom.
2. 1 liter vízzel felöntöm és 20 percig lassú tűzön főzöm.
3. Leszűröm, a sűrűjét összeturmixolom, visszaöntöm az illatos krémes zöldségpürét. Ismét felforralom és megfőzöm benne a betűtésztát is a csomagoláson található utasítás szerint. Ha még szükséges, sózom a paradicsomlevest.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.