Amikor szombaton elkezdtem készíteni ezt a tart-ot (vagy pie-t, ki-minek nevezi), még nem sejtettem, hogy mekkora sikere lesz. Úgy döntöttem, hogy nem a szokásos kerek piteformában sütöm, hanem abban a téglalap alakú alumínium tálcában, amit a papírboltban vettem. Két tart készült, és bár nem voltunk rá, csak öten, nagyon gyorsan elfogyott.
Az omlós pie tészta receptje Pierre Hermé-től származik. Az itt szereplő mennyiség bőven több, mint amennyi egy pite formára (vagy a két alumínium tálcára) kell, de a maradékot le szoktam fagyasztani és amikor pitét sütök, csak előveszem, kiolvasztom és felhasználom. A tart belsejében házi főzött vanília krém van; amit szintén gyerekjáték elkészíteni. (Én soha nem tennék bele bolti porból készült krémet, mert a házi sokkal, de sokkal finomabb, és kb. ugyan annyi idő elkészíteni, mint a boltit.) Végül ezekre a finomságokra halmozzuk a kedvenc gyümölcseinket, szerencsére most van éppen elég friss. Erre a tartra most eper, málna és ribizli került. A tetejéről a zselé lemaradt, de egy kis vanília fagyival megbolondítottuk!
Ki tudna ellenállni egy ilyen gyönyörűségnek?
Hozzávalók:
A Pierre Hermé-féle omlós tészta:
280 g puha vaj
490 g liszt
2 tojás
150 g porcukor (bár ennél én valamivel kevesebbet használtam)
100 g finomra őrölt mandula
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Nem szabad sokáig gyúrni, épp, csak hogy összeálljon! Nagyon lágy tésztát kapunk (főleg ebebn a melegben!), ezért viszonylag sokáig kell hűtőben pihentetni (min. 2-3 órát, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen). Én a tésztát 2 részre osztottam; az egyik fele máris ment a fagyasztóba, a másik felét a hűtőben történő pihentetés után vékonyra nyújtottam és kibéleltem vele a 2 alumínium tálcát. (A leeső tészta maradékot is lefagyasztottam.) A tésztát megszúrkáltam villával, letakartam alufóliával, erre nehezéket (én lencsét) tettem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem, ekkor a lencsét kidobtam az alufóliával és készre sütöttem a tésztát.
Amíg hűlt, elkészítetetm a vanília krémet, amit szintén hagytam hűlni, mielőtt megtöltöttem volna vele a tart-ot.
Házi főzött vanília krém:
3 tojás sárgája (kicsik voltak!)
4-5 dkg cukor
3 dkg (kb. 2 ek) liszt (vagy liszt és keményítő keveréke)
2.5 dl tej+2 dl tejszín
1/2 vanília kikapart magja (rengeteget dob az ízén és az illatán is!)
A tojás sárgáját habosra kevertem a cukorral és a vanília kikapart magjával, majd apródonként, váltakozva hozzákevertem a folyadékot (tej+tejszín) és a száraz (cukor+liszt) hozzávalókat. Lassú tűzön gyakori kevergetés (a főzés vége felé állandó kevergetés) mellet felforraltam, majd besűrítettem. (Az időt nem mértem, de nagyon gyorsan elkészült, forrás után gyakorlatilag azonnal sűrűsödik.) Follpackot nyomtam a krém felületére, hogy ne hártyásodjon és hagytam hűlni.
Közben megmostam és lecsepegtettem a gyümölcsöket, az epret félbe vágtam.
A kihűlt tart alapot megtöltöttem a kihűlt krémmel, erre jöttek a gyümölcsök. A tészta isteni (nemhiába Pierer Hermé-től van!), a krém is, az egész tart angyon finom lett és nagyon hamar elfogyott. Eper szezon vége felé kötelező!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.