A feketeribizlit akkor szerettem meg, amikor először Ribena-t ittam Angliában. Naponta több litert is képes lettem volna meginni, annyira ízlett! (Kár, hogy nálunk nem lehet kapni…) Persze, ez a feketeribizli-szerelem nem jelenti azt, hogy a feketeribizli lenne a kedvenc gyümölcsöm (nyersen), viszont a belőle készült dzsemet és pitét imádom! Nálunk pl. a nyár egyik slágere szokott lenni ez a nagyon könnyen elkészíthető pite, és amikor lehet fekete ribizlit kapni, egymás után többször is elkészül, annyira szereti mindenki. (Még a finnyás férfi népség is!) Nagyon pikáns, nagyon mutatós és alig várjuk, hogy ehető hőfokúra hűljön. Mindig pillanatok alatt elfogy.
A recept Joanne Harris: The French Kitchen című könyvéből származik (hiába, ezek a franciák tudnak valamit).
Hozzávalók:
A tésztához:
– 250 g liszt
– 170 g vaj
– 20 g cukor
– 1 tojás
– 1/2-1 ek jéghideg víz
A töltelékhez:
– megmosott, leszemezett feketeribizli (30-40-50-dkg)
– 2 tojás
– 100 g cukor
– 2 dl tejszín
– 25 g liszt (kb. 1 púpos ek)
– 1/2 vanília kikapart magja (vagy vanília aroma, v. vaníliás cukor)
1. A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrtam (nem kell sokáig gyúrni, csak gyorsan összeállítani). Két follpack lap között kinyújtottam, a felső follpackot levettem és a tésztát beleborítottam a pite formába (amit nem kell kivajazni, mert a tésztában van elég zsíradék). A formába egyengettem, a lelógó részeket levágtam.
2. A töltelék hozzávalóit a ribizli kivételével összekevertem. A tésztára szórtam a ribizli szemeket, ráöntöttem a tölteléket és sütőben addig sütöttem, amíg a tészta széle szép aranybarna nem lett.
Először kicsit aggódtam, hogy mi lesz a folyékony töltelékkel, de az is teljesen megsült, vanília pudding-creme brulee jellegű lett. Nagyon finom és az igazi vanília nagyon jól illik a picit savanykás feketeribizlihez. Már alig várom, hogy ismét elkészíthessem!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: