Málnás-vaníliás házi jégkrém

Konyhaszekrény rendezgetés-takarítás közben rátaláltam erre a műanyag jégkrém formára, amit még tavaly kaptam a barátnőmtől. Az 1 Euros boltban vette, azonnal kettőt is és mind a kettőt nekem adta. Mivel úgy néz ki, hogy végre itt az igazi nyári idő, úgy gondoltam, hogy itt az ideje kipróbálni. Rövid előkészület és kb. 1 óra fagyasztás után megszületett az 1. számú jégkrém kísérlet eredménye; a málnás-vaníliás jégkrém, ami igazi málnapüré és málnadarabkák tesznek kissé savanykássá és igazi vanília illatossá. (Sajnos a kép nem lett valami jó, de túl nagy volt az érdeklődés és nem volt időm fotózni.) És még fagyigép sem kellett hozzá! Már sokkal korábban is elkészíthettem volna!!!!! Jégkrém forma helyett kisebb joghurtos pohárkákban is elkészíthető faspatulával (esetleg több bambusznyárssal vagy hurkapálcikával).

Málnás-vaníliás jégkrém

Nem vagyok bolti jégkrém-ellenes, sőt, vanank olyan jégkrémek is, amiket kifejezetten szeretek, csak az velük a baj, hogyha leülök a doboz mellé, a felét kapásból képes vagyok elkanalazgatni és ez nem valami jó… Ennek a házi jégkrémnek az az előnye, hogy le tudom mérni mennyit ettem és igyekszem a jégkrémevést egyszerre csak 1 darabra korlátozni és az az egy darab igazán nem egy hatalmas mennyiség.

A pálcikás jégkrémek kapcsán jut eszembe, hogy Japánban ettem egyszer egy görögdinnye jégkrémet, ami kicsit sorbet jellegű volt, de teljesen úgy nézett ki, mint egy szelet görögdinnye. Még” magok” is voltak benne, azok cola ízűek voltak. Így nézett ki:

Valami potom összegbe került, nem volt túl magas az energiatartalma, viszont frissítő, dinnye íze volt. Japánban, ahol nyáron iszonyatosan magas a páratartalom és a meleg, nagyon jól jöttek ezek a jégkrémek, sorbet-ek.

Na, de térjünk vissza a málnás-vaníliás jégkrémhez, jöjjön a recept!

Hozzávalók (a képen látható méretű  jégkrém 8 db lesz belőle):

A rózsaszín málnás részhez:

– 50 g málna, villával összetörve

– 100 g natúr sajtkrém (v. 80 g natúr joghurt+20 g tejszín)

– 1 csapott ek porcukor

– 1 kk méz v. juharszirup (elhagyható)

A hozzávalókat összekeverjük és a jégkrém formákba (vagy joghurtos pohárkákba) teszünk 1-1 evőkanállal. Betesszük a fagyasztóba.

A málnás-vaníliás parfé részhez:

– 50-80 g cukor

– 1/2 dl víz

– 3 tojás sárgája

– 180 g tejszín

– 80 g fagyasztott málna, amit majd kissé szétmorzsolunk

– 1/4 vanília kikapart magja

1. A cukorból és a vízből szirupot főzünk és amíg kissé hűl, addig

2. Mixerrel jól elkeverjük a vanília kikapart magját a 3 tojás sárgájával (kb. 3 perc), ezután a langyosra hűlt sziruppal, gőzfürdő felett fehéredésig keverjük a sárgákat. (Én lábasban vizet forraltam, amikor a víz felforrt, lezártam alatta a gázt és erre a forró vizes lábasra állítottam a keverőtálat.)

3. A tejszínből tejszínhabot készítünk, majd 2 részletben, laza mozdulatokkal a tojássárgás masszába forgatjuk.

4. Az így kapott masszába keverjük a kissé összetört fagyasztott málnát és a masszát a jégkrémformába kanalazzuk. Beleszúrjuk a pálcikát (spatulát, 3-4 összefogott bambusznyársat v. hurkapálcikát) és lefagyasztjuk.

Ugye milyen egyszerű? És még fagyigép sem kell hozzá!

Címkék: , , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »