Meggyszezonban nálunk két dolog az, ami soha nem maradhat el: a pite és a gyümölcsleves. Idén nyáron pite helyett meggyes kosárkákat sütöttem. A tészta és a recept ugyanaz volt, de a kosárkák belsejébe most a meggyes töltelékbe pár kanál meggydzsem is került, amitől sokkal pürésebb állagú lett a töltelék és finomabb is lett a kosárkák íze.
Meggyes kosárkák
Itthon percek alatt elfogyott és mivel ez más gyümölccsel is ugyanígy működik, azt hiszem ezt nem utoljára készült nálunk.
Nyáron többször eszünk gyümölcslevest (főleg eperből). Nem azt a menzás fajtát, ráadásul én soha nem főzöm meg, hanem mindig tejjel turmixolom. Kicsit pancsolós a turmixolás, de azt hiszem ebben a kánikulában nincs jobb egy előző este behűtött jéghideg meggylevesnél. Nálam ez vetekszik a jeges limonádéval. A meggylevesbe most feldarabolt szilvaszemek is kerültek. Akkor lesz jó a meggylevesünk, ha előző este készül el, mert másnapra már nem lesznek túl erőteljesek az ízek (másrészt pedig nagyon jól lehűl).
Jéghideg meggyleves
Meggyes kosárka
Recept (6 db kosárkához):
A tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg cukor
1 tojás
2 evőkanál jeges víz
18 dkg vaj
Töltelékhez:
25 dkg meggy
5 dkg cukor + 2 ek meggydzsem
1 csomag vaniliás cukor
1. Összekeverem a lisztet, a cukrot, a vajat morzsásra, majd hozzáadom a tojást és annyi vizet, hogy sima masszává álljon össze a tészta. Lisztezett pulton gyúrom össze, és letakarva a hűtőbe teszem fél órára.
2. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Kiveszem a hűtőből a tésztát, 6 nagyjából egyenlő részre vágom a tésztát, majd lisztezett pulton kis lapocskákat nyújtok belőle.
3. Összeállítom a tölteléket. A meggyet, a cukrot, a vaniliás cukrot és a dzsemet kanállal összekeverem és elosztva a tészta közepére kanalazom. A kosárka széleit visszahajtom, nem kell túl szabályosan, szerintem ez ettől lesz szép rusztikus.
4. A kosárkákat 180 fokon sütöm ameddig meg nem barnulnak, nálam ez nagyjából 20 perc volt.
Meggyleves
Recept (3 liter meggyleveshez):
1 liter tej + fél liter tej
700 g meggy
fél citrom reszelt héja
150 g porcukor
1 tk fahéj
+ fél liter tej
300 g meggy és néhány szem szilva kimagozva, feldarabolva, megcukrozva
1. Összeturmixolok 1 liter tejet, 700 g meggyet, a citrom reszelt héját, a porcukrot, a fahéjat. Berakom egy éjszakára a hűtőbe.
2. A 300 g meggyet és a feldarabolt szilvaszemeket megcukrozom és fahéjjal megszórom, berakom a hűtőbe másnap reggelig. Addig a levüket megeresztik és megkapja kicsit a fahéj íze is a gyümölcsöt. Ezek kerülnek majd a levesbe tálalás előtt.
3. Másnap reggelre valamennyire be fog sűrűsödni a meggyleves, ezért a levest annyi tejjel higítom, hogy ismét könnyű, híg legyen (ez kb. + fél liter, de lehet kevesebb, több is). Visszateszem még legalább 1-2 órára hűlni. Ez az adag nálunk egy kánikulai giga családi ebédre készült, 3 liter lett belőle. 1 liter nagyjából 4 főre elég, így lehet kalkulálni az adagokkal.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: